Виявлення прихованої хромосомної нестабільності за чутливістю лімфоцитів периферичної крові людини до тестуючої мутагенної дії блеоміцину in vitro - Пілінська, М.А.; Дибський, С.С.; Дибська, О.Б.; Педан, Л.Р. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Опрацьовано і апробовано модельну систему для виявлення прихованої
хромосомної нестабільності в соматичних клітинах людини за допомогою тестуючого
мутагенного навантаження радіоміметиком блеоміцином in vitro. Визначено
оптимальні строки обробки культури лімфоцитів периферичної крові людини
блеоміцином та оптимальні концентрації препарату, придатні для оцінки чутливості
хромосом до мутагенної дії. Отработана и апробирована модельная система для выявления скрытой хромосомной нестабильности в соматических клетках человека с помощью тестирующей мутагенной нагрузки радиомиметиком блеомицином in vitro. Установлены оптимальные сроки обработки культуры лимфоцитов периферической крови человека блеомицином и оптимальные концентрации препарата, позволяющие оценить чувствительность хромосом к мутагенному воздействию. The model system for revealing of hidden chromosome instability in somatic human
cells by means of radiomimetic bleomycin testing mutagenic exposure in vitro had been
elaborated and aprobated. The optimal terms of treatment by bleomycin of human peripheral
blood lymphocytes culture as well as optimal concentrations of bleomycin for the evaluation
of human chromosomes sensitivity to mutagenic exposure had been suggested.