Специфіка концептуалізації образу „нової жінки” у драматургії Лесі Українки і Бернарда Шоу - Волосюк, О. (Інститут літератури ім. Т.Г. Шевченка НАН України, 2007)
Проводиться порівняльний аналіз аспектів концептуалізації образу жінки модерної доби у драматичних творах Б. Шоу та Лесі Українки. Окреслюються основні засади і напрямки художнього переосмислення традиційних стереотипів жіночої психології та поведінки, вивчається вплив чинників літературного і позалітературного характеру, акцентуються особливості жанрового оформлення текстів. The comparative analysis of conceptualization of new woman type of modern period is presented in the dramatic art of Lesya Ukrainka and Bernard Shaw. The main points and directions of artistic recomprehension of traditional stereotype of woman’s psychology and behavior, studies the influence of literature means and secular character are also presented; special attention is paid to the peculiar features of genre textual arrangements.