Оцінка стану хромосомного апарату хворих дітей та підлітків з різними мультифакторіальними хворобами - Багацька, Н.В.; Ковальова, В.І.; Нефідова, В.Є.; Медзяновська, О.В. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
Проведено цитогенетическое исследование у детей и подростков с хроническими неинфекционными заболеваниями. Установлен высокий уровень хромосомных аберраций у пробандов в сравнении со здоровыми лицами (в 1,5–3,5 раза).
Во всех группах больных частота аберраций хромосомного типа была достоверно
повышенной. Проведено цитогенетичне дослідження у дітей та підлітків із хронічними неінфекційними хворобами. Встановлено високий рівень хромосомних аберацій у пробандів порівняно зіздоровими особами (у 1,5–3,5 рази). У всіх групах хворих частота
аберацій хромосомного типу була вірогідно підвищеною. A cytogenetic study was performed in children and adolescents with chronic noninfectious diseases. A high level of chromosomal aberrations was established in probands
in comparison with healthy persons (1,5–3,5 times above normal). In all groups of patients
the incidence of aberrations of chromosomal type was increased significantly.