Изучение брачной ассортативности по личностным характеристикам человека - Мачулина, С.А.; Филипцова, О.В. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2010)
В выборке восточно-украинского населения (в популяции Харькова и Харьковской области) изучена структура брачных пар по поведенческим признакам. Обнаружена положительная брачная ассортативность по брачным предпочтениям,
темпераменту, личностным характеристикам, агрессивности, стратегии разрешения
конфликтных ситуаций, профессиональным склонностям, коммуникативным и
организаторским способностям, мотивационному поведению, акцентуациям,
уровню IQ, эмоциональным состояниям страха и портретным предпочтениям. У вибірці східноукраїнського населення (в популяції Харкова та Харківської
області) вивчено структуру шлюбних пар за поведінковими ознаками. Знайдено
позитивну шлюбну сполученість за шлюбними перевагами, темпераментом,
особистісним характеристикам, агресивності, стратегії вирішення конфліктних
ситуацій, професійним схильностям, комунікативним та організаторським здібностям, мотиваційною поведінкою, акцентуаціям, рівнем IQ, емоційними станами
страху та портретними перевагами. Marital structure on behavior traits was studied in the Eastern Ukrainian population
sample (in Kharkov and Kharkov region). Positive assortative mating was found on mate
preferences, temperament, personality traits, aggression, conflict situation strategy
decision, vocational interests, communicative and organizational abilities, motivation
behavior, accentuations, IQ level, emotional states of fear and portrait preferences.