Характеристика кращих материнських компонентів цукрових буряків за комплексом господарсько-цінних ознак - Вакуленко, П.І.; Корнєєва, М.О. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
На основі аналізу 50 експериментальних гібридів, одержаних і вивчених на
Верхняцькій дослідно-селекційній станції упродовж 2003-2005 рр., встановлено, що
частота гетерозисних гібридів на основі ЦЧС вища у тому випадку, коли за
материнську форму беруть прості стерильні гібриди, отримані гібридизацією
пилкостерильних ліній з неспорідненими закріплювачами стерильності. Кращі гібриди
перевищують груповий стандарт на 13...21 % . На основе анализа 50 экспериментальных гибридов, полученных и изученных на
Верхнячской опытно-селекционной станции в течение 2003-2005 гг. , встановлено, что
частота гетерозисных гибридов на основе ЦМС выше в том случае, если материнской
формой служат простые стерильные гибриды, полученные гибридизацией
пыльцестерильных линий с неродственными закрепителями стерильности. Лучшие
гибриды превышают групповой стандарт на 13...21 %. On the basis of analysis of 50 experimental hybrids, developed at the Verkhnyachka
Experiment-Breeding Station in 2003-2005, it was established that the frequency of heterotic CMS hybrids was higher when as a female component simple sterile hybrids obtaine through
hybridization of pollen sterile lines with unrelated maintainers were used. The best hybrids
were superior to the group standard by 13…21 %.