Реакция на мучнистую росу и бурую ржавчину у гибридов аллоплазматических пшениц - Голуб, Ю.В.; Сечняк, А.Л.; Васильев, А.А. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Аллоплазма от Ae. ventricosa и гибридизация с амфиплоидами повышали
устойчивость к мучнистой росе, которая также зависела от погодных условий.
Замещение цитоплазмы и гибридизация с амфиплоидами сильно снижали устойчивость
к бурой ржавчине, хотя цитоплазма от Ae. squarrosa var. typica повышала устойчивость.
Опыление гибридов пшеницей чаще ухудшало устойчивость к заболеваниям. Алоплазма від Ae. ventricosa та гібридизація з амфіплоїдами підвищували
стійкість до борошнистої роси, яка також залежала від погодних умов. Заміщення
цитоплазми та гібридизація з амфіплоїдами сильно знижували стійкість до бурої іржи,
однак цитоплазма від Ae. squarrosa var. typica підвищувала стійкість. Запилення
гібридів пшеницею частіше погіршувало стійкість до захворювань. The alloplasm from Ae. ventricosa and hybridization with amphiploids raised
resistance to powdery mildew, which also depended on weather conditions. Substitution of
cytoplasm and hybridization with amphiploids strongly reduced resistance to leaf rust,
although cytoplasm from Ae. squarrosa var. typica raised resistance. Pollination of hybrids by
wheat more often decreased resistance to diseases.