Стерильні лінії – джерела для сортової селекції моркви - Горова, Т.К.; Сергієнко, О.Ф.; Барсукова, В.Є. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Здійснено аналіз адаптивної і комбінаційної здатностей лінії моркви1238П з
чоловічою стерильністю за господарськими показниками, визначено ступінь
успадкування вмісту в коренеплодах важливих хімічних речовин. Розроблено спосіб
переведення стерильної лінії на фертильну основу і з його допомогою створено сорт
моркви Вереснева, який має високі технологічні та споживчі якості. Осуществлен анализ адаптивной и комбинационной способностей линии
моркови 1238П с мужской стерильностью, определена степень наследования
содержания в корнеплодах важных химических веществ. Разработан способ
переведения стерильной линии на фертильную основу и с его помощью создан сорт
моркови Вэрэснэва, который имеет высокие технологические и потребительские
качества. The analysis of adaptive and combinative abilities of the carrot male sterile line 1238P
has been carried out and the heritability of important chemical matters content in roots has
been determined. The method of a male sterile line transferring to the fertile status has been
developed. By means of it the carrot cultivar Veresneva with high technological and
consumer properties has been created.