Влияние 6-бензиламинопурина и зеатина на метаболические процессы в стареющих листьях сахарной свеклы - Курчий, В.М.; Сакало, В.Д.; Топчий, Н.Н.; Тищенко, Е.Н. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Изучено влияние БАП и зеатина на метаболические процессы стареющих листьев сахарной свеклы. Установлено, что к концу онтогенеза листьев происходит разрушение ядер и яДНК, снижение содержания хлорофилла, инактивация сахарозофосфатсинтазы, активация гексокиназы. БАП и зеатин регулируют эти процессы, повышая функциональную активность стареющих листьев. Однако, эти регуляторы роста не влияют на метилирование цитозина в сайт-специфичных последовательностях ДНК. Вивчено вплив БАП і зеатина на метаболічні процеси старіючих листків цукрових буряків. Установлено, що в кінці онтогенезу листків відбувається руйнування ядер і яДНК, зниження вмісту хлорофілу, інактивація cахарозофосфатсинтази, активація гексокінази. БАП і зеатин регулюють ці процеси, підвищуючи функціональну активність старіючих листків цукрових буряків. Проте ці регулятори росту не впливають на метилування цитозину в сайт-специфічних послідовностях ДНК. The effect of both benzyladenine (BA) and zeatin on the metabolic processes in the senescencing leaves of sugar beet has been studied. In the end of leave ontogeny the degradation of nucleuses and nDNA, chlorophyll decreasing, sucrose phosphate synthase inactivation, and hexokinase activitation are found. BA and zeatin regulate these processes by increasing functional activity of senescence leaves of the sugar beet. However, these plant regulators don’t have affect on cytosine methylation of site-specific sequences.