Взаємозв’язок між білково-ферментним комплексом озимої пшениції та стійкістю до фузаріозу - Молодченкова, О.О.; Адамовська, В.Г.; Литвиненко, М.А.; Цісельська, Л.Й.; Соломонов, Р.В.; Безкровна, Л.Я. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Вивчено комплекс біохімічних показників, що відповідають за стійкість
до фітозахворювань (активність інгібітору трипсина, лектинів, фенілаланінаміакліази,
нейтральної протеази), в генотипах пшениці, які достовірно відрізнялися за стійкістю
до фузаріозу. Знайдені більш специфічні для пшениці біохімічні показники, за
допомогою яких можливо оцінювати генотипи пшениці на стійкість до фузаріозу. Изучен комплекс биохимических показателей, отвечающих за устойчивость к
фитозаболеваниям (активность ингибитора трипсина, лектинов,
фенилаланинаммиаклиазы, нейтральной протеазы), в генотипах пшеницы, достоверно
различающихся по устойчивости к фузариозу. Найдены более специфичные для
пшеницы биохимические показатели, с помощью которых можно проводить оценку
генотипов пшеницы на устойчивость к фузариозу. The соmplex of biochemical indexes responsible for resistance to phytodiseases
(trypsin inhibitors’ activity, lectins’ activity, phenylalanineammonialyase activiy, neutral
protease activity) in the wheat genotypes which reliable differed for resistance to Fusarium is
studied. More specific for a wheat biochemical indexes by which it is possible to conduct the
estimation of wheat genotypes‘ resistance to Fusarium spp. was found.