Использование индуцированного мутагенеза для расширения генетических ресурсов льна - Полякова, И.А.; Лях, В.А. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Рассматриваются особенности формообразовательного процесса у льна при обработке семян гамма-лучами. Получен широкий спектр мутантных линий, которые используются как источники маркерных признаков и как готовые сорта. Установлено, что кремовая окраска семян доминировала над коричневой и желтой, а в F2 наблюдали расщепление в соотношении 3:1 и 12:3:1, соответственно. Розглядаються особливості формоутворювального процесу у льону при обробці насіння гамма-променями. Одержано широкий спектр мутантних ліній, які використовуються як джерела маркерних ознак і як готові сорти. Встановлено, що кремове забарвлення насіння домінувало на коричневим і жовтим, а в F2 спостерігали розщеплення у співвідношенні 3:1 і 12:3:1, відповідно. Peculiarities of induced genetic variability in flax after seed treatment with gammarays are examined. The broad spectrum of mutant lines, which are used both sources of marker traits and new varieties, was received. It is established that cream color of seeds dominates over brown and yellow colors. In F2 segregation in ratio of 3:1 and 12:3:1 is observed, respectively.