Методика контролю однорідності та стабільності високопродуктивних селекційних ліній за ознакою забарвлення насіння в селекції горошку вики ярої - Сидорчук, В.І.; Синьогуб, С.В.; Петриченко, С.М. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Впродовж трьох років вивчено 6 високопродуктивних селекційних ліній вики ярої
за ступенем однорідності і стабільності забарвлення насіння відібраних елітних рослин
і їх нащадків.Незважаючи на те що, відбір елітних рослин проводився в 10-14
поколіннях,частка сімей з однорідним забарвленням насіння становила від 70-90%.
Запропонована методика добору гомогенних за морфобіологічними ознаками форм в
межах селекційної лінії з використанням в якості маркерної ознаки забарвлення
насіння. В течении трёх лет изучено 6 высокопродуктивных селекционных линий вики
яровой по степени однородности и стабильности окраски семян отобранных элитных
растений и их потомств. Хотя отбор элитных растений проводился в 10-14 поколениях
доля семей с однородной окраской семян составляла от 70 до 90%. Предложена
методика отбора гомогенных по морфобіологическим признакам форм в пределах
селекционной линии, с использованием в качестве маркерного признака окраски семян. During three years, six high-producing breeding lines of spring vetch were analyzed
from the point of view of the level of uniformity and stability of seed color of selected elite
plants and their progenies. Selection of elite plants was carried out in 10-14 generations and
the portion of seeds with uniform seed color amounted to 70-90 %. There were suggested
methods of selection of the forms homogeneous for morphological characters within a
breeding line, with the use of seed color as a marker character.