Аналіз алельного стану генів Рina-D1 і Рinb-D1 в генотипах українських сортів пшениці - Чеботар, С.В.; Хохлов, О.М.; Куракина, Е.О.; Сиволап, Ю.М. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Визначали алельний стан генів Pina–D1 та Pinb-D1 пуроіндолінів а і b, які
контролюють один із важливих якісних показників зерна – твердозерність, у 45 сортів
та форм м’якої пшениці (Triticum aestivum L.), переважно української селекції.
Встановлено, що 93 % досліджених сортів мали алелі Pina-D1a і Pinb-D1b, тобто
характеризувались як твердозерні сорти. Анализировали аллельное состояние генов Pina–D1 и Pinb-D1 пуроиндолинов a
и b, которые контролируют один из важных показателей качества зерна –
твердозерность, у 45 сортов и форм мягкой пшеницы (Triticum aestivum L.),
преимущественно украинской селекции. Показали, что 93% сортов имеют аллельный
состав Pina-D1a и Pinb-D1b и являются твердозерными сортами. The aim of work was to investigate alleles of puroindoline a and b genes Pina–D1 and
Pinb-D1, that are coding one of the most important trait – grain hardness (“hard” or “soft”
kernel texture) among the 45 bread wheat varieties and lines (Triticum aestivum L.), that have
been developed mainly in Ukraine. There have been revealed alleles Pina-D1a and Pinb-D1b
for 93 % of varieties which have been identified as hard wheat varieties.