Мінливість та характер успадковування каріометричних ознак клітин генеративних структур в процесі мікроспорогенезу деяких злаків - Трочинська, Т.Г. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
На п’яти сортах озимої м'якої пшениці, житі Харківське 60 та пшенично-житніх гібридах F₁ досліджено особливості мінливості об’ємів ядра та ядерця, розподіли фенотипового прояву каріометричних параметрів і характер алельних взаємодій полігенних систем, що контролють ці кількісні ознаки клітин чоловічих генеративних структур пшениці, жита та віддалених гібридів. На пяти сортах озимой мягкой пшеницы, ржи Харьковская 60 и пшенично-ржаных гибридах F₁ исследованы особенности изменчивости количественных кариометрических признаков (объемов ядра и ядрышка) и характер распределения фенотипического проявления исследованных кариометрических параметров клеток мужских генеративных структур родительских видов и отдаленных гибридов. The features of variability of quantitative cariometrical traits (nuclei and nucleolei volumes of male generative structures cells during microsporogenesis) and character of their phenotypic distributing have been investigated on five sorts of winter soft wheat, rye Kharkovskaya 60 and the wheat-rye hybrids F₁.