Оценка возможностей использования запасных белков в качестве маркеров количественных признаков пшеницы - Файт, В.И.; Мокану, Н.В. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Различия коммерческих сортов или рекомбинантно-инбредных линий по
урожаю зерна не зависят от наличия в их генотипах того или иного аллеля генов
запасных белков. Наличие сопряженности аллелей генов Gld и Glt1A с
продолжительностью периода до колошения, высотой растения, массой зерна колоса,
количеством продуктивных стеблей определяется погодными условиями года изучения
и видом исходного растительного материала. Відмінності комерційних сортів або рекомбінантно-інбредних ліній за урожаєм
зерна не залежать від наявності в їх генотипах того або іншого алелю генів запасних
білків. Наявність зв’язку алелів генів Gld і Glt1A з тривалістю періоду до колосіння,
висотою рослин, масою зерна колосу, кількістю продуктивних пагонів визначається
погодними умовами року вирощування або типом вихідного рослинного матеріалу. Differences of commercial cultivars or recombinant-inbred lines in seed yield do not
depend on the presence of that or another allele of storages protein genes at their genotypes.
The connection of the Gld and Glt gene alleles with duration of period upto hadding, plant
height, weight of spike seeds and number of productive stems is caused by the wheater
conditions of the cultivation year or by the type of the initial plant material.