Система родини Caryophyllaceae флори України. 2. Підродина Сaryophylloideae - Федорончук, М.М. (Український ботанічний журнал, 2016)
У статті завершується огляд системи родини
Caryophyllaceae флори України. Представлена система
підродини Сaryophylloideae (системи перших трьох
підродин опубліковані нами раніше (Fedoronchuk, 2015).
Підродина Caryophylloideae є добре окресленим таксоном,
який розділяється на дві розмежовані групи (триби):
Sileneae DC. (= Lychnideae A. Braun) і Caryophylleae
(= Diantheae A. Braun), проте межі окремих родів тут
не дуже чіткі, а в деяких випадках їх важко виділити.
Підродина Caryophylloideae дуже різноманітна за
характером відновлення пагонів, кореневою системою,
особливостями вегетативного розмноження, типами
суцвіть, будовою квітки та ін., що свідчить про її високу
еволюційну просунутість. Найбільш спеціалізованими в
трибі Silenеae є монотипний рід Drypis L. (D. spinosa L.)
(Балканські гори), а також рід Cucubalus L. (C. bacifer L.),
що характеризується оригінальними плодами та
стеблом. Найменш просунутим у трибі Caryophylleae є рід
Gypsophila L., який за деякими примітивними ознаками
близький до Acanthophyllum C.A. Mey., Bolanthus
(Ser.) Rchb., Phryna (Boiss.) Pax ex K. Hoffm. та інших
низькоспеціалізованих родів, відсутніх у флорі України.
Наведено конспект системи підродини Caryophylloideae
родини Сaryophyllaceae флори України. Для кожного
таксона надвидового рангу вказані тип і номенклатурна
цитація, а для видів — основні синоніми. Для родів і
видів наведені також українські назви. В статье завершен обзор системы семейства Caryophyllaceae флоры Украины. Представлена система подсемейства Сaryophylloideae (системы первых трех подсемейств
опубликованы нами ранее (Fedoronchuk, 2015). Подсемейство Caryophylloideae представляет собой хорошо
очерченный таксон, который разделяется на две разграниченные группы (трибы): Sileneae DC. (= Lychnideae
A. Braun) и Caryophylleae (= Diantheae A. Braun), однако границы отдельных родов здесь не совсем четкие, а
в некотрых случаях их трудно выделить. Подсемейство
Caryophylloideae очень разнообразно по характеру возобновления побегов, корневой системы, особенностям
вегетативного размножения, типам соцветий, строению цветка и др., что свидетельствует о его высокой
эволюционной продвинутости. Наиболее специализированными в трибе Silenеae являются монотипный
род Drypis L. (D. spinosa L.) (Балканськие горы) и род
Cucubalus L. (C. bacifer L.), характеризующийся оригинальными плодами и стеблем. Наименее продвинутым
в трибе Caryophylleae является род Gypsophila L., который по некоторым примитивным признакам близок к
Acanthophyllum C.A. Mey., Bolanthus (Ser.) Rchb., Phryna
(Boiss.) Pax ex K. Hoffm. и другим низкоспециализированным родам, отсутствующим во флоре Украины. Приводится конспект системы подсемейства Caryophylloideae
семейства Сaryophyllaceae флоры Украины. Для каждого
таксона надвидового ранга указаны тип и номенклатурная цитация, а для видов — основные синонимы. Для
родов и видов даны также украинские названия A review of the system of Сaryophyllaceae of the Ukrainian flora is finalized. An updated system of the
subfamily Сaryophylloideae is presented. The systems of the first three subfamilies were published earlier. The subfamily
Caryophylloideae is a well outlined taxon divided into two separate groups (tribes): Sileneae DC. (= Lychnideae A. Braun)
and Caryophylleae (= Diantheae A. Braun); however, some generic borders are still unclear and in some cases difficult
to distinguish. The subfamily Caryophylloideae is very diverse by characters of sprout renewal, root system, vegetative
reproduction, inflorescence type, flower structure, etc. which is evidence of its evolutionary advance. In the tribe
Silenеae, the monotypic genus Drypis L. (D. spinosa L.) (Balkan Mts) and the genus Cucubalus L. (C. bacifer L.) are the
most specialized, with original fruits and stems. In the tribe Caryophylleae, the least advanced is the genus Gypsophila L.,
which in some primitive characters is very close to Acanthophyllum C.A. Mey., Bolanthus (Ser.) Rchb., Phryna (Boiss.)
Pax ex K. Hoffm. and other low-specialized genera, not recorded in Ukraine. A summary of the system of the subfamily
Caryophylloideae of the family Сaryophyllaceae in the flora of Ukraine is provided. The type and nomenclature citation
for each supraspecific taxon and the main synonyms for species are presented. For genera and species, the Ukrainian
names are given.