Поширення чутливих до стану атмосферного повітря лишайників у малих містах Київської області - Шершова, Н.В. (Український ботанічний журнал, 2016)
Досліджені поширення та частота трапляння епіфітних
видів лишайників, чутливих до забруднення повітря в
модельних малих містах Київської області (Ірпінь, Буча
та Боярка). Для кожного міста складені мапи поширення
видів із середньою і високою чутливістю до забруднення
атмосфери. Частота трапляння видів з різною чутливістю в Ірпені та Бучі вища. Крім того, ці міста мають зелені
зони, які є залишками природних лісів і слугують рефугіумами для цих видів. Дослідження засвідчує, що якість
повітря в Ірпені та Бучі загалом вища, ніж у Боярці. Исследованы распространение и частота встречаемости эпифитных видов лишайников, чувствительных к
загрязнению воздуха, в модельных малых городах Киевской области (Ирпень, Буча и Боярка). Для каждого города составлены карты распространения видов со
средней и высокой чувствительностью к загрязнению
атмосферы. Описаны закономерности распространения
этих лишайников. Исследование показывает, что качество воздуха в Ирпене и Буче в среднем выше, чем в
Боярке. Частота встречаемости видов в Ирпене и Буче
также выше. Кроме того, эти города имеют парки, которые являются остатками естественных лесов и служат
рефугиумами для данных видов. Occurrence of epiphytic lichen species sensitive to air pollution was studied in model small towns Irpin, Bucha
and Boyarka of Kiev Region. For each town, distribution maps of the species with medium and high sensitivity to air
pollution are provided. Description of the occurrence patterns of these lichens is presented. Occurrence of sensitive
species is found to be higher in Irpin and Bucha. Besides, these towns have parklands which are remnants of the forests
of natural origin and serve as refugia. The study shows that air quality and, consequently, environmental quality in towns
Irpin and Bucha is generally higher than those in Boyarka