Рідкісні види грибів у старовікових лісах і пралісах Національного природного парку "Гуцульщина" - Фокшей, С.І. (Український ботанічний журнал, 2016)
Викладені результати проведених у 2014 р. інвентаризаційних досліджень мікобіоти старовікових лісів і пралісів Національного природного парку «Гуцульщина» (Державне підприємство «Кутське лісове господарство», Кутське, Космацьке та Яблунівське лісництва, які входять до території парку без вилучення). На цих площах зібрано та ідентифіковано 157 видів грибів і грибоподібних організмів. Наводяться відомості про нові місцезнаходження 12 видів макроміцетів, занесених до «Червоної книги України». На території Національного природного парку «Гуцульщина» вперше для Українських Карпат знайдено рідкісний, зникаючий вид Gomphus clavatus (Pers.) Gray Изложены результаты проведенных в 2014 р. инвентаризационных исследований микобиоты старовозрастных лесов и пралесов Национального природного парка «Гуцульщина» (Государственное предприятие «Кутское лесное хозяйство», Кутское, Космацкое и Яблуновское лесничества, входящие в парк без изъятия). На этих территориях собрано и идентифицировано 157 видов грибов и грибоподобных организмов. Приводятся сведения о новых местонахождениях 12 видов макромицетов, занесенных в «Красную книгу Украины». Из них Gomphus clavatus (Pers.) Gray впервые найден в Украинских Карпатах. Results of the inventory of mushrooms found in 2014 in old growth and virgin forests of National Nature Park Hutsulshchyna are provided. The observed areas belong to the State Enterprise Kutsky Forestry, namely Kutsky, Kosmatskе and Yablunivske forestries, included in the park without withdrawal. Within these areas, 157 species of were collected and identified. The data about new localities of 12 macromycetes listed in the Red Data Book of Ukraine are presented. The first record of an endangered species, Gomphus clavatus, for the Ukrainian Carpathians is reported from National Nature Park Hutsulshchyna.