Нові та рідкісні для України ліхенофільні гриби - Капець, Н.В. (Український ботанічний журнал, 2016)
Наведено дані щодо поширення одного нового для
України (Lichenothelia tenuissima Henssen) і п'яти рідкісних (Marchandiomyces aurantiacus (Lasch) Diederich
& Etayo, Monodictys epilepraria Kukwa & Diederich, Taeniolella punctata M.S. Christ. & D. Hawksw., Sclerococcum
sphaerale (Ach.) Fr., Lichenodiplis lecanorae (Vouaux) Dyko
& D. Hawksw.) видів ліхенофільних грибів. Подано повні
описи видів Lichenothelia tenuissima і Taeniolella punctata,
перелік їхніх місцезнаходжень, відомості щодо екологічних особливостей і таксономічні примітки. Приведены данные о распространении нового для
Украины (Lichenothelia tenuissima Henssen) и пяти редких
(Marchandiomyces aurantiacus (Lasch) Diederich & Etayo,
Monodictys epilepraria Kukwa & Diederich, Taeniolella punctata M.S. Christ. & D. Hawksw., Sclerococcum sphaerale
(Ach.) Fr., Lichenodiplis lecanorae (Vouaux) Dyko & D.
Hawksw.) видов лихенофильных грибов. Даны полные
описания видов Lichenothelia tenuissima и Taeniolella
punctata, приведены их местонахождения, сведения про
экологические особенности и таксономические примечания. A new to Ukraine species (Lichenothelia tenuissima Henssen) and five rare species (Marchandiomyces
aurantiacus (Lasch) Diederich & Etayo, Monodictys epilepraria Kukwa & Diederich, Taeniolella punctata M.S. Christ. &
D. Hawksw., Sclerococcum sphaerale (Ach.) Fr., Lichenodiplis lecanorae (Vouaux) Dyko & D. Hawksw.) of lichenicolous
fungi are reported. Descriptions of the species Lichenothelia tenuissima and Taeniolella punctata as well as the localities,
data on ecology and taxonomic notes for the above mentioned species are provided.