Моделювання радіаційно індукованого ефекту свідка в умовах in vitro - Шеметун, О.В.; Талан, О.О. (Фактори експериментальної еволюції організмів, 2008)
Наведені результати дослідження радіаційно індукованого ефекту свідка з використанням моделі з лімфоцитів крові людини. Показано, що внаслідок цього феномену рівень аберацій хромосом в неопромінених клітинах при культивуванні в змішаних культурах з опроміненими in vivo в дозах 1,01-2,37 Гр лімфоцитами достовірно перевищував контрольний. Приведены результаты исследования радиационно индуцированного эффекта свидетеля с использованием модели из лимфоцитов крови человека. Показано, что в результате этого феномена уровень аберраций хромосом в необлученных клетках при культивировании в смешанных культурах с облученными in vivo в дозах 1,01-2,37 Гр лимфоцитами достоверно превышал контрольный. The results of cytogenetic investigation of radioinduced bystander effect with the help of human blood lymphocytes had been presented. It had been shown that as the result of this phenomenon the level of chromosome aberrations in bystander cells cultivated jointly with irradiated in vivo in dose 1,01-2,37 Gy was significantly higher, than control level.