"Зелена книга України": ще раз щодо тлумачення сутності - Дубина, Д.В.; Устименко, П.М.; Попович, С.Ю.; Мовчан, Я.І.; Вакаренко, Л.П. (Український ботанічний журнал, 2016)
Автори наголошують на тому, що охорона фітоценотичної
різноманітності в Україні є невід'ємною частиною
концепції збалансованого розвитку, національних
програм з біорізноманітності як обов'язкового елементу
державної екополітики. Підкреслюється, що одна з
основних форм збереження рослинного світу – це
охорона рослинних угруповань. Необхідною умовою
для цього є створення Зелених книг. У рамках такого
підходу розроблені Зелені книги для багатьох регіонів
Східної Європи. В українській правовій базі статус
Зеленої книги визначається декількома Законами
України. Проте останнім часом у науковій літературі
трапляються спроби критики «Зеленої книги України»
та заміни синфітосозологічної концепції на оселищну.
Автори статті аргументовано вказують на необхідність
збереження живої природи в її різноманітних проявах.
І наполягають на паралельному використанні для цього
всіх інструментів. Авторы отмечают, что охрана фитоценотического разнообразия в Украине является неотъемлемой частью
концепции сбалансированного развития, национальных
программ по биоразнообразию как обязательного элемента государственной экополитики. Подчеркивается,
что одна из основных форм сохранения растительного
мира – охрана растительных сообществ. Необходимым
условием организации их охраны является создание Зеленых книг. Отмечается, что в рамках этого подхода разработаны Зеленые книги для многих регионов Восточной Европы. В украинской правовой базе статус Зеленой
книги определяется несколькими Законами Украины.
Однако в последнее время в научной литературе случаются попытки критики «Зеленой книги Украины» и замены синфитосозологической концепции биотопной.
Авторы аргументированно доказывают необходимость
сохранения живой природы в ее разнообразных проявлениях. И настаивают на параллельном использовании
для этого всех инструментов. The authors highlight the role of phytocoenotic diversity protection in Ukraine as an integral part of the
concept of sustainable development, of the national programs on biodiversity and therefore an obligatory component
of the state ecological politics. It is emphasized that protection of plant communities is one of the principal issues of
plant conservation. The Green Data Books are necessary tools for the conservation organization. In accordance with
this approach, the Green Data Books have been produced for many regions of Eastern Europe. With respect to current
Ukrainian legislation, a status of the Green Data Book is defined by many Laws of Ukraine. However, in recent scientific
publications there are attempts to criticize or to replace it with the biotope (habitat) concept. The authors provide
arguments for applying various approaches in biodiversity conservation.