Перелогові землі як перспективні відновлювальні елементи екомережі Правобережного степового Придніпров’я - Лисогор, Л.П.; Багрікова, Н.О.; Красова, О.О. (Український ботанічний журнал, 2016)
Запропоновані шляхи розв'язання проблеми розширення площ природно-заповідного фонду Правобережного
степового Придніпров'я за рахунок залучення перелогових земель як відновлювальних елементів екомережі.
На території регіону виявлені відновлювальні перелогові ділянки, які характеризуються значним ценотичним
різноманіттям і наявністю созологічно цінних видів.
Відновлення рослинного покриву на перелогах відбувається доволі швидко внаслідок занесення насіння степових видів із прилеглих територій заповідних об'єктів
або збережених степових ділянок. У деяких випадках
прискорення демутації можливе у разі використання
методу підсіву рідкісних видів, медоносних і лікарських
рослин, а також створення осередків інсемінації на перелогах для кращого розповсюдження насіння. Негативним чинником, який впливає на розвиток рослинних
угруповань перелогів, є безсистемний випас великої рогатої худоби та випал, унаслідок чого формуються мікроценоструктури з домінуванням Cirsium setosum (Willd.)
Besser, Onopordum acanthium L., Ambrosia artemisiifolia L.,
Iva xanthiіfolia Nutt. та Artemisia vulgaris L. На перелогах,
які близькі до завершення процесу демутації, формуються угруповання асоціацій Stipetum (capillatae) festucosum
(valesiacae), Koelerietum (cristatae) poosum (angustifoliae),
Festucetum (valesiacae) koeleriosum (cristatae), Poetum
(angustifoliae) festucosum (valesiacae). Предложено решение проблемы расширения площадей
природно-заповедного фонда Правобережного степного
Приднепровья за счет привлечения залежных земель как
восстановительных элементов экологической сети. Выявленные на территории региона залежные участки характеризуются значительным ценотическим разнообразием и наличием созологически ценных видов. Восстановление растительного покрова на залежах происходит
довольно быстро вследствие занесения семян степных
видов с прилегающих территорий заповедных объектов или сохранившихся степных участков. В некоторых
случаях ускорение процесса демутации возможно при
использовании метода подсева редких видов, медоносных и лекарственных растений, а также создании ячеек
инсеминации на залежах для лучшего распространения
семян. Негативным фактором, который влияет на развитие растительных сообществ залежей, являются бессистемный выпас крупного рогатого скота и выпал, вследствие чего формируются микроценоструктуры с доминированием Cirsium setosum (Willd.) Besser, Onopordum
acanthium L., Ambrosia artemisiifolia L., Iva xanthiіfolia Nutt.
и Artemisia vulgaris L. На залежах, где близок к завершению процесс демутации, создаются сообщества ассоциаций Stipetum (capillatae) festucosum (valesiacae), Koelerieta
(cristatae) poosum (angustifoliae), Festucetum (valesiacae)
koeleriosum (cristatae), Poetum (angustifoliae) festucosum
(valesiacae). We propose to solve the problem of expanding the nature reserve areas in the Right-Bank Steppe Dnipro area
by including abandoned lands as recovery elements of the ecological network. Within this region, the sites of recovering
abandoned lands are characterized by significant cenotic diversity and presence of sozologically valuable species. The
recovery of plant cover of abandoned lands occurs rapidly as a result of dispersal of seeds of steppe species from the
adjacent protected areas or preserved steppe plots. In some cases, demutation processes can be accelerated by using the
method of sowing rare species, melliferous and medicinal plants, as well as the establishment of insemination plots on
abandoned lands for better distribution of seeds. The negative factors that affect the development of plant communities
of abandoned lands are irregular grazing and burning, resulting in the formation of microcenosis with dominated Cirsium
setosum, Onopordum acanthium, Ambrosia artemisiifolia, Iva xanthiіfolia and Artemisia vulgaris. On the abandoned lands
that approach complete process of re-establishment, the following communities of associations are formed: Stipetum
(capillatae) festucosum (valesiacae), Koelerieta (cristatae) poosum (angustifoliae), and Festucetum (valesiacae) koeleriosum
(cristatae).