Рід Minuartia s. l. (Caryophyllaceae) у флорі Східної Європи: огляд номенклатурних змін у світлі нових молекулярно-філогенетичних даних - Федорончук, М.М.; Мосякін, С.Л. (Український ботанічний журнал, 2016)
Подано огляд недавніх номенклатурних змін у роді Minuartia L. s. l. (Caryophyllaceae) флори Східної Європи у зв'язку з новими молекулярно-філогенетичними даними. Наведено ключі для визначення родів і видів флори Східної Європи, виділених з Minuartia s. l. (Cherleria L., Minuartia s. str., Pseudocherleria Dillenb. & Kadereit, Sabulina Rchb.), та їх загальна характеристика. Для видів, поширених на території України, вказуються також детальніша синоніміка, номенклатурний тип, місцезростання та за необхідності — номенклатурно-таксономічні примітки. Приведен обзор новых номенклатурных изменений в роде Minuartia L. s. l. (Caryophyllaceae) флоры Восточной Европы в связи с новыми молекулярно-филогенетическими данными. Приведены ключи для определения родов и видов флоры Восточной Европы, выделенных из Minuartia s. l. (Cherleria L., Minuartia s. str., Pseudocherleria Dillenb. & Kadereit, Sabulina Rchb.), и их общая характеристика. Для видов, произрастающих на территории Украины, указаны также более детальная синонимика, номенклатурный тип, местопроизрастание и при необходимости — номенклатурно-таксономические примечания. The article provides an overview of recent taxonomic and nomenclatural changes affecting the taxa of the genus Minuartia L. s. l. (Caryophyllaceae) occurring in Eastern Europe, following new molecular phylogenetic data. Identification keys and descriptions are presented for genera Minuartia s. str., its segregates Cherleria L., Pseudocherleria Dillenb. & Kadereit, and Sabulina Rchb., and their East European species. For taxa occurring in Ukraine, more detailed synonymy, data on nomenclatural types, distribution and habitats, and, when necessary, nomenclatural and taxonomic notes are given.