Аналіз аборигенної та адвентивної фракцій урбанофлори Кривого Рогу - Шоль, Г.Н. (Український ботанічний журнал, 2016)
Наведені результати досліджень урбанофлори Кривого
Рогу, зокрема двох її фракцій — аборигенної й адвентивної. Дані структурно-порівняльного аналізу свідчать,
що визначальною для формування урбанофлори є аборигенна фракція, завдяки якій флора міста зберігає зональні риси та самобутність. Під впливом адвентивної
фракції в таксономічному спектрі спостерігається переміщення на провідні позиції родин, характерних для
синантропної флори, — Brassicaceae та Chenopodiaceae,
і зниження ролі типових для регіональної флори родин
Caryophyllaceae, Lamiaceae, Scrophulariaceae s. l. Адвентивна фракція також вносить у флору міста елемент нестабільності, зумовлений наявністю великої кількості
терофітів, окрім того, в урбанофлорі під її впливом проявляються тенденції мезофітизації й уніфікації. Приведены результаты исследований урбанофлоры Кривого Рога, в которой выделены две фракции: аборигенная и адвентивная. Данные структурно-сравнительного
анализа свидетельствуют, что определяющей для формирования урбанофлоры является аборигенная, благодаря которой флора города сохраняет зональные черты
и самобытность. Под влиянием адвентивной фракции
в таксономическом спектре наблюдается перемещение
на ведущие позиции семейств, характерных для синантропной флоры, — Brassicaceae и Chenopodiaceae, и
снижение роли типичных для региональной флоры семейств Caryophyllaceae, Lamiaceae, Scrophulariaceae s. l.
Адвентивная фракция также привносит во флору города
элемент нестабильности, обусловленный высокой численностью терофитов, кроме того, в урбанофлоре под
ее влиянием проявляются тенденции мезофитизации и
унификации. Results of the research of two fractions of the Kryvyi Rih urban flora, native and alien, are given. The data
of structural and comparative analyses demonstrate that determining for urban flora formation is the native fraction
maintaining original and zoning characteristics. Under influence of the alien fraction, representatives of synanthropic
flora take leading positions on the family level in taxonomic spectrum, namely those of Brassicaceae and Chenopodiaceae
families. At the same time, there is a decline of the role of typical for regional flora families – Caryophyllaceae, Lamiaceae,
and Scrophulariaceae s. l. In addition, the alien fraction introduces to the city flora the instability element caused by a
large number of therophytes. Besides, under its influence the tendencies of mesophytization and unification of the urban
flora are revealed.