Організація мікрофіламентів цитоскелета в коренях повітряно-водних рослин Sium latifolium (Apiaceae) та Alisma plantago-aquatica (Alismataceae) у процесі формування аеренхіми - Шевченко, Г.В.; Кордюм, Є.Л. (Український ботанічний журнал, 2016)
Наведені результати дослідження організації актинових
мікрофіламентів цитоскелета в ростових зонах коренів
повітряно-водних рослин Sium latifolium і Alisma plantagoaquatica. Окрім того, розглянуті відмінності формування
лізигенної та схизогенної аеренхіми в коренях цих двох
видів. Відзначені особливості розміщення мікрофіламентів у клітинах, які оточують порожнини аеренхіми,
а саме зміна їхньої топографії у зв'язку з поступовою деградацією клітин. Визначено рівень реактивності форм
кисню у коренях рослин та вказано на зв'язок окиснювальних процесів з активністю мікрофіламентів і формуванням аеренхіми. Обговорюється регуляція активності
мікрофіламентів, їхня участь у ростових процесах й утворенні порожнин аеренхіми коренів у повітряно-водних і
наземних рослин. Представлены результаты исследования организации актиновых микрофиламентов цитоскелета в корнях воздушно-водных растений Sium latifolium и Alisma
plantago-aquatica. Рассмотрены также отличия формирования лизигенной и схизогенной аэренхимы в корнях
этих двух видов. Отмечены особенности расположения
микрофиламентов в клетках, примыкающих к полостям
аэренхимы, а именно изменение их топографии в связи
с постепенной деградацией клеток. Определен уровень
реактивности форм кислорода в корнях растений и указано на связь окислительных процессов с активностью
микрофиламентов и формированием аэренхимы. Обсуждается регуляция активности микрофиламентов, их
участие в ростовых процессах и образовании полостей
аэренхимы в корнях воздушно-водных и суходольных
растений. The data on actin microfilament organization in roots of water-terrestrial plants Sium latifolium L. and Alisma
plantago-aquatica L. are presented in the article. The main attention is paid to cells surrounding aerenchyma cavities in
meristem and elongation zone of the roots. Some of these cells undergo degradation in the special way distinct from the
same process in other plant species. Peculiarities of aerenchyma formation in roots of water-terrestrial S. latifolium and
A. plantago-aquatica are noted. Regulation of actin microfilament activity is discussed as well as their involvement in the
processes of growth and aerenchyma formation.