Таксони Rosaceae флори України: положення в новій системі родини, побудованій за даними молекулярно-філогенетичного аналізу - Федорончук, М.М. (Український ботанічний журнал, 2017)
Коротко проаналізовано різні варіанти системи Rosaceae. Особлива увага приділена класифікаціям, побудованим на основі молекулярно-філогенетичного аналізу, які нині знаходять все більшу підтримку серед дослідників філогенії родини. Запропоновано новий варіант системи Rosaceae флори України на родовому рівні, який базується на результатах досліджень, отриманих на основі узагальнень даних молекулярно-філогенетичного аналізу. У складі флори України родина Rosaceae нараховує 52 роди (аборигенних і культивованих), які за новою системою входять до складу трьох підродин: Rosoideae, Dryadoideae Sweet і Amygdaloideae Arnott (= Spiraeoideae C. Agardh, = Pomoideae Focke, = Maloideae Weber) і 14 триб. Кратко проанализированы разные варианты системы Rosaceae. Особенное внимание уделено классификациям, построенным на основании результатов молекулярно-филогенетического анализа, которые сейчас находят все большую поддержку среди исследователей филогении семейства. Предложен новый вариант системы Rosaceae флоры Украины на родовом уровне, который базируется на результатах исследований,
полученных на основании обобщения данных молекулярно-филогенетического анализа. В составе флоры Украины семейство Rosaceae насчитывает 52 рода (аборигенных и культивируемых), которые по новой системе входят в состав трех подсемейств: Rosoideae, Dryadoideae Sweet и Amygdaloideae Arnott (= Spiraeoideae C. Agardh, = Pomoideae Focke, = Maloideae Weber) и 14 триб. Various recent infrafamilial/suprageneric systems of Rosaceae are briefly analyzed. Special attention is given to classifications based on molecular data supported by phylogenetic studies of the family. Some modifications in the system of Rosaceae at generic level are proposed regarding the taxa represented in the flora of Ukraine; these amendments and additions are based on molecular phylogenetic evidence as well as available morphological data and taxonomic considerations. According to the proposed system, the family is represented in Ukraine by 54 genera (containing both native and most important cultivated species) belonging to three subfamilies, Rosoideae, Dryadoideae Sweet and Amygdaloideae Arnott (= Spiraeoideae C. Agardh; = Pomoideae Focke; = Maloideae Weber), and at least 14 tribes.