Бактерицидні властивості деяких макроміцетів

Встановлено, що бактерицидні властивості спиртових настоянок і водних настоїв плодових тіл макроміцетів є видоспецифічними, не залежать від трофічної приналежності грибів, їхньої харчової цінності, таксономічного положення. Найвищі показники затримки росту тест-культур продемонстрували настої Boletu...

Ausführliche Beschreibung

Gespeichert in:
Bibliographische Detailangaben
Datum:2017
1. Verfasser: Пасайлюк, М.В.
Format: Artikel
Sprache:Ukrainian
Veröffentlicht: Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України 2017
Schriftenreihe:Український ботанічний журнал
Schlagworte:
Online Zugang:https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/178425
Tags: Tag hinzufügen
Keine Tags, Fügen Sie den ersten Tag hinzu!
Назва журналу:Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
Zitieren:Бактерицидні властивості деяких макроміцетів / М.В. Пасайлюк // Український ботанічний журнал. — 2017. — Т. 74, № 1. — С. 16-25. — Бібліогр.: 49 назв. — укр.

Institution

Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
id nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-178425
record_format dspace
spelling nasplib_isofts_kiev_ua-123456789-1784252025-02-09T13:35:11Z Бактерицидні властивості деяких макроміцетів Бактерицидные свойства некоторых макромицетов Bactericidal properties of selected macrofungi Пасайлюк, М.В. Гриби і грибоподібні організми Встановлено, що бактерицидні властивості спиртових настоянок і водних настоїв плодових тіл макроміцетів є видоспецифічними, не залежать від трофічної приналежності грибів, їхньої харчової цінності, таксономічного положення. Найвищі показники затримки росту тест-культур продемонстрували настої Boletus regius, Cantharellus cibrius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea і настоянка M. leptocephala. Бактерицидні властивості водних настоїв і спиртових настоянок грибів одного виду відрізнялися за ступенем інгібуючої дії, причому водні настої виявилися ефективнішими. Установлено, что бактерицидные свойства спиртовых настоек и водных настоев плодовых тел макромицетов являются видоспецифическими, не зависят от трофической принадлежности грибов, их пищевой ценности, таксономического положения. Самые высокие показатели задержки роста тест-культур продемонстрировали настои Boletus regius, Cantharellus cibarius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea и настойка M. leptocephala. Бактерицидные свойства водных настоев и спиртовых настоек грибов одного вида отличались степенью ингибирующего действия, причем более эффективными оказались водные настои. Bactericidal activity of alcohol tinctures and water extracts of fruit bodies of mushroom species was investigated. It was established that bactericidal activity was species-specific and not dependent on trophic group, nutritional value, taxonomic position etc. The highest rates of growth inhibition of test cultures were demonstrated by extracts of Boletus regius, Cantharellus cibarius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea and tinctures of M. leptocephala. Antibacterial properties of aqueous and alcoholic infusions of the same fungal species varied in their inhibitory effect; the water extract were largely more efficient. 2017 Article Бактерицидні властивості деяких макроміцетів / М.В. Пасайлюк // Український ботанічний журнал. — 2017. — Т. 74, № 1. — С. 16-25. — Бібліогр.: 49 назв. — укр. 0372-4123 DOI: https://doi.org/10.15407/ukrbotj74.01.016 https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/178425 uk Український ботанічний журнал application/pdf Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України
institution Digital Library of Periodicals of National Academy of Sciences of Ukraine
collection DSpace DC
language Ukrainian
topic Гриби і грибоподібні організми
Гриби і грибоподібні організми
spellingShingle Гриби і грибоподібні організми
Гриби і грибоподібні організми
Пасайлюк, М.В.
Бактерицидні властивості деяких макроміцетів
Український ботанічний журнал
description Встановлено, що бактерицидні властивості спиртових настоянок і водних настоїв плодових тіл макроміцетів є видоспецифічними, не залежать від трофічної приналежності грибів, їхньої харчової цінності, таксономічного положення. Найвищі показники затримки росту тест-культур продемонстрували настої Boletus regius, Cantharellus cibrius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea і настоянка M. leptocephala. Бактерицидні властивості водних настоїв і спиртових настоянок грибів одного виду відрізнялися за ступенем інгібуючої дії, причому водні настої виявилися ефективнішими.
format Article
author Пасайлюк, М.В.
author_facet Пасайлюк, М.В.
author_sort Пасайлюк, М.В.
title Бактерицидні властивості деяких макроміцетів
title_short Бактерицидні властивості деяких макроміцетів
title_full Бактерицидні властивості деяких макроміцетів
title_fullStr Бактерицидні властивості деяких макроміцетів
title_full_unstemmed Бактерицидні властивості деяких макроміцетів
title_sort бактерицидні властивості деяких макроміцетів
publisher Інститут ботаніки ім. М.Г. Холодного НАН України
publishDate 2017
topic_facet Гриби і грибоподібні організми
url https://nasplib.isofts.kiev.ua/handle/123456789/178425
citation_txt Бактерицидні властивості деяких макроміцетів / М.В. Пасайлюк // Український ботанічний журнал. — 2017. — Т. 74, № 1. — С. 16-25. — Бібліогр.: 49 назв. — укр.
series Український ботанічний журнал
work_keys_str_mv AT pasajlûkmv baktericidnívlastivostídeâkihmakromícetív
AT pasajlûkmv baktericidnyesvojstvanekotoryhmakromicetov
AT pasajlûkmv bactericidalpropertiesofselectedmacrofungi
first_indexed 2025-11-26T06:57:03Z
last_indexed 2025-11-26T06:57:03Z
_version_ 1849835103373492224
fulltext 16 Ukr. Bot. J., 2017, 74(1) Гриби і грибоподібні організми Fungi and Fungi-like Organisms doi: 10.15407/ukrbotj74.01.016 Бактерицидні властивості деяких макроміцетів Марія В. ПАСАЙЛЮК Національний природний парк "Гуцульщина" вул. Дружби, 84, м. Косів, Івано-Франківська обл. 78600, Україна masha.pasajlyuk@yandex.ru Pasaylyuk M.V. Bactericidal properties of selected macrofungi. Ukr. Bot. J., 2017, 74(1): 16–25. Hutsulshchyna National Nature Park 84, Druzhby Str., Kosiv, Ivano-Frankivsk Region 78600, Ukraine Abstract. Bactericidal activity of alcohol tinctures and water extracts of fruit bodies of mushroom species was investigated. It was established that bactericidal activity was species-specific and not dependent on trophic group, nutritional value, taxonomic position etc. The highest rates of growth inhibition of test cultures were demonstrated by extracts of Boletus regius, Cantharellus cibarius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea and tinctures of M. leptocephala. Antibacterial properties of aqueous and alcoholic infusions of the same fungal species varied in their inhibitory effect; the water extract were largely more efficient. Keywords: macrofungi, mushroom therapy, aqueous extract, alcohol tincture, trophic group Вступ Гри би є дже ре лом не тіль ки пов но цін но го біл- ка, але й біо ло гіч но ак тив них ре чо вин (Aizenberg et al., 2008; Diakov et al., 2010; Ivanova et al., 2010; Babitskaya et al., 2012; Kudryavets, Lomberg, 2014; Kozarski et al., 2014; Suprun et al., 2014; Bisko et al., 2015). Впро довж ос тан ніх де ся ти річ вче ні при ді ля- ють знач ну ува гу при род ним ор га ніч ним спо лу кам, ос кіль ки вони не ма ють різ но ма ніт них по біч них ефек тів на ор га нізм (Marchenko et al., 2008). На бу- ває по пу ляр ності фун гі те ра пія, тоб то ви ко ристан- ня зі бра них у при ро ді пло до вих тіл гри бів з ме тою лі ку ван ня. Тому вив чен ня ан ти мік роб них власти- востей мак ро мі це тів є своє час ним і не об хід ним на да но му ета пі роз ви тку біо тех но ло гії та фар ма ції (Dzyhun et al., 2011). Крім вив чен ня фар ма цев тич них особ ли востей гри бів, до слі джен ня їхніх бак те ри цид них власти- востей є не об хід ни м для з'ясування пи тань від тво- рен ня їх у при ро ді, що ви ни ка ють при ре куль ти ва- ції ви дів гри бів, за не се них до Чер во ної кни ги Ук- ра ї ни (Chervona knyha..., 2009), на те ри то рії на ціо- наль но го при род но го пар ку (НПП) "Гу цуль щи на" (Petrichuk et al., 2014). © М.В. ПАСАЙЛЮК, 2017 Ме та ро бо ти – про вес ти скри нінг мак ро мі це тів різ них еко ло го-тро фіч них груп для вста нов лен ня бак те ри цид них власти востей їхніх вод них насто- їв та спир то вих настоя нок. Як тест-куль ту ри ви- ко ристо ву ва ли куль ту ри ла бо ра то рії еко ло гіч но го мо ні то рин гу НПП "Гу цуль щи на": Micrococcus luteus ATCC 10240, Esсherichia coli X-Blue, Bacillus subtilis ATCC 6633. Ці бак те рії є модельними для різ них до слі джень та при тес ту ван ні, зок ре ма ан ти біо- ти ків (http://www.himedialabs.com/TD/Antibiotic% 20HiVeg%20Assay%20Media.pdf, http://www.himedi- alabs.com/TD/MV418.pdf). Esсherichia сoli є при- род ним меш кан цем товсто го киш ків ни ка ба гатьох ссав ців, в т. ч. і лю ди ни; M. luteus ви ді ля ють зі шкі ри ссав ців, ро то вої по рож ни ни та ди халь них шля хів (Woodward, Kell, 1991), тому куль ту ри цих бак те рій є ти по ви ми при про ве ден ні до слі джень, спря мо ва- них на вста нов лен ня бак те ри цид них власти востей біо ло гіч них рі дин (Sadovnikov et al., 2009). Ма те ріа ли та ме то ди Для по рів няль но го ана лі зу ми ви ко риста ли 20 ви- дів гри бів, не уш ко дже ні мо ло ді кар по фо ри яких були зі бра ні впро довж черв ня–жовт ня 2015 р. на те ри то рії НПП "Гу цуль щи на". У ек зем п ля рів ви- дів гри бів, що за не се ні до Чер во ної кни ги Ук ра ї- ни (Chervona knyha..., 2009), для ана лі зу ви лу ча ли https://doi.org/10.15407/ukrbotj74.01.016 https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%BE%D0%B4%D0%B5%D0%BB%D1%8C%D0%BD%D0%B8%D0%B9_%D0%BE%D1%80%D0%B3%D0%B0%D0%BD%D1%96%D0%B7%D0%BC http://www.himedialabs.com/TD/Antibiotic HiVeg Assay Media.pdf http://www.himedialabs.com/TD/Antibiotic HiVeg Assay Media.pdf http://www.himedialabs.com/TD/MV418.pdf http://www.himedialabs.com/TD/MV418.pdf 17Укр. бот. журн., 2017, 74(1) тіль ки фраг мен ти пло до вих тіл. В ек спе ри мен ті ви- ко риста ні пло до ві тіла грибів, на ве де них у табл. 1. Об лі ко вою оди ни цею слу жив зра зок із пло до во- го тіла гри ба, зі бра но го в при род них умо вах. Мак ро мі це ти різ них еко ло го-тро фіч них груп (мі ко ри зо у тво рюю чі, гу му со ві са про тро фи, кси ло- тро фи) (Zavodovskii, 2011) від би ра ли з не од на ко- вою кон систен ці єю пло до вих тіл (твер ді, м'ясисті) та різ ним впли вом на ор га нізм лю ди ни за умо ви їх ужи ван ня (їс тів ні, не їс тів ні, от руй ні) (Yansen, 2004). Зраз ки іден ти фі ку ва ли, ви ко ристо вую чи віт чиз- ня ні й за ру біж ні ви знач ни ки, ат ла си (Zerova et al., 1972, 1979; Garnweidner, 1994; Hawksworth et al., 1995; Kibby, 2009; Chervona knyha..., 2009). Су час ні на зви гри бів уз го дже но з но менк ла тур ною ба зою да них Index Fungorum (http://www.indexfungorum. org/Names/Names.asp). Пі сля іден ти фі ка ції зраз ки зі бра них ек зем п ля рів ви су шу ва ли при тем пе ра ту рі 38–45 °С для за по бі ган ня про це сам фер мен та тив- но го роз кла ду та псу ван ня. Ви су ше ні впро довж двох діб при 38–45 °С пло- до ві тіла мак ро мі це тів под ріб ню ва ли до 0,3–0,5 мм і го ту ва ли настої та насто ян ки з роз ра хун ку 12 г су- хої маси грибів на 1 л го то во го про дук ту. Для цьо- го ви ко ристо ву ва ли дис тильо ва ну воду та 38%-ний ети ло вий спирт і настою ва ли про тя гом 1–2 тиж нів у тем но му, про хо лод но му міс ці, що ден но пе ре мі- шую чи. От ри ма ні настої та насто ян ки відстою ва- ли впро довж двох діб при тем пе ра ту рі до 10 °С для одер жан ня про зо рої рі ди ни з наступ ним фільт ру- ван ням де кан та ці єю та цен три фу гу ван ням при 1000 g. Стан дар ти за цію настоя нок про во ди ли за ор- га но леп тич ни ми оз на ка ми (насто ян ки були про- зо ри ми, збе рі га ли за пах гри бів, який мала ви хід- на си ро ви на) та збе рі га ли в до б ре за ку по ре них склян ках у міс ці, за хи ще но му від пря мих со няч них про ме нів, за тем пе ра ту ри 15 °С (Kuka et al., 2014; Pasaylyuk, 2015). Бактерії вирощували на м'ясо-пеп тон но му ага рі (МПА) у чашках Петрі за температури 37 °С. Ан ти бак те рі аль ні власти вості вив ча ли за дис- ко ди фу зій ним ме то дом на чаш ках із МПА. Алі к- во ту сус пен зій E. colі, B. subtilis, або M. luteus (5·104 КУО/мл) об'ємом 0,1 мл за сі ва ли га зо ном на твер- де по жив не се ре до ви ще. Звер ху на га зо ні роз мі- щу ва ли па пе ро ві дис ки діа мет ром 6 мм на відста- ні 25–30 мм один від од но го і не мен ше, ніж 2 мм від краю чаш ки. Дис ки по пе редньо про со чу ва ли настоя ми або насто ян ка ми мак ро мі це тів, дис- тильо ва ною во дою, 38%-ним ети ло вим спир том та ін ку бу ва ли в тер моста ті за тем пе ра ту ри 30 °С. На 1-, 2-, 4-, 5-у добу ви мі рю ва ли діа метр зони за- трим ки рос ту тест-мік ро ор га ніз му на в ко ло дис ків. До слі ди про во ди ли у чо тирьох по втор ностях. Дані об роб ля ли ста тистич но, ви ко ристо вую чи t-кри те- рій Cтьюдента. Ре зуль та ти та об го во рен ня Ре зуль та ти до слі джень по ка за ли стій ку ан ти мік- роб ну ак тив ність гу му со вих са про тро фів до всіх тест-куль тур вод них насто їв Cantharellus cibarius та Polyporus umbellatus, при чо му їхні спир то ві насто- ян ки не мали та ко го ефек ту (табл. 2). Най ефек тив ні ші бак те ри цид ні власти вості се- ред до слі джу ва них гу му со вих са про тро фів ха рак- тер ні для вод них насто їв і спир то вих настоя нок гри ба Mycena leptocephala. Прак тич но всі настої і насто ян ки (крім настоя нок Mutinus caninus і Russula rosea) ви яв ля ли ан ти бак те рі аль ний ефект щодо B. subtilis. Cantharellus cibarius здав на засто со ву ють ся у фун гі те ра пії, зав дя ки на яв ності у пло до вих ті лах хі тин ма но зи – ре чо ви ни, що бло кує ро бо ту нер- во вої сис те ми біль шості глистів-па ра зи тів лю ди- ни (ас ка рид, во ло со го лов ців, гос три ків), роз чи няє ку ти ку лу чле ни ків і яєць стьож ко вих чер вів, а тому ак тив но засто со ву єть ся з ме тою де гель мін та ні за- ції (Dugler et al., 2014; Kuka et al., 2014). Най кра ще збе рі га єть ся хі тин ма но за в 35–38%-них спир то вих насто ян ках. Крім хі тин ма но зи, по зи тив ні для лю- ди ни власти вості ви яв ляє тра ме то но лі но ва ки сло- та (згуб но діє на ві рус ге па ти ту) та ер госте рол (ак- ти вує фер мен ти пе чін ки, за по бі гаю чи її жи ро во му пе ре ро джен ню) (Kuka et al., 2014). Усі пе ре лі че ні ре чо ви ни до б ре роз чи няють ся у спир ті, од нак їхня ан ти бак те рі аль на ак тив ність не- знач на. Так, бак те ри цид ний ефект спир то ва насто- ян ка C. cibarius вия ви ла лише до куль ту ри B. subtilis і не три ва лий (1 доба) – до куль ту ри M. luteus. Від- нос но грам не га тив ної бак те рії (E. coli в на ших до- слі джен нях) жод но го ефек ту не спос те рі га ло ся. Це мож на по яс ни ти тим, що зов ніш ня мем бра на грам не га тив них бак те рій не про пус кає мо ле ку ли з ве ли кою мо ле ку ляр ною ма сою, що мож на роз гля- да ти як фак тор не спе ци фіч ної ре зистент ності бак- те рій стосовно дея ких ан ти мік роб них пре па ра тів (Grytsay, Varbanets, 2011). http://www.indexfungorum.org/Names/Names.asp http://www.indexfungorum.org/Names/Names.asp 18 U kr. B ot. J., 2017, 74(1) Таблиця 1. Характеристика відібраних для експерименту макроміцетів Table 1. Characteristics of selected for the experiment macrofungi Порядок Вид Екологічна група Консистенція плодового тіла Харчові якості Властивості Відомі біологічно активні речовини* Література Agaricales Amanita rubescens Pers. М м'ясиста уї антиоксидантні, антимікробні кислоти: галова, бензойна, фумарова, лимонна Kouassi et al., 2016; Kosani, 2013 Catathelasma imperialе (Quél.) Singer М м'ясиста ї антиоксидантні, цитотоксичні ароматичні речовини; стероли Moliszewska, 2014; Yang et al., 2003 Mycena leptocephala (Pers.) Gillet С м'ясиста нї протигрибкові поліацетилени, терпеноїди, метоксиакрилати Vahidi et al., 2004 Boletales Boletus edulis Bull. М м'ясиста ї протипухлинні, імуномодуляторні протигрибкові, антибактеріальні; превентивні щодо гіпертонії, гіпер- холестеринемії, атеросклерозу, раку полісахариди; фенольні компоненти: галова кислота, катехін, кавова кислота, епікатехін, рутин, β-каротин, лікопін Wang et al., 2014; Kuka, Cakste, 2011 Boletus regius Krombh. М м'ясиста ї антиоксидантні кислоти: бензолова, корична, лимонна; токофероли Leala, 2013 Leccinum scabrum (Bull.) Gray М м'ясиста ї антиоксидантні, афродизіак всі незамінні для людей амінокислоти; вітаміни В 1 , С, D, E, РР, макро- і мікроелементи (зокрема Zn) Hall, 2003; Falandysz, 2007 Strobilomyces strobilaceus (Scop.) Berk. М м'ясиста ї протиалергійні, кровоспинні (після хірургічних втручань) інгібітори протеаз Strugała et al., 2011 Cantharellales Cantharellus cibarius Fr. С м'ясиста ї антигельмінтні, антиоксидантні, антиканцерогенні, гепатопротекторні хітинманоза; траметонолінова кислота; вітамін Р, сесквітерпенові лактони Dugler et al., 2014; Kuka et al., 2014; Pasaylyuk, 2015 Phallales Anthurus archeri (Berk.) E. Fisch. С м'ясиста нї антиоксидантні каротиноїди; мікроелементи (K, Ca, Mg); олігосульфіди, фенол, індол, п-крезол Czygan, Grunsfelder, 1975; Stijve, 1997; Johnson, Jürgens, 2010 Mutinus caninus (Huds.) Fr. С м'ясиста нї антиоксидантні вітаміни Dutta et al., 2012 https://www.researchgate.net/researcher/82300672_SD_Johnson https://www.researchgate.net/profile/Andreas_Juergens 19 У кр. бот . ж урн., 2017, 74(1) Порядок Вид Екологічна група Консистенція плодового тіла Харчові якості Властивості Відомі біологічно активні речовини* Література Polyporales Antrodia ramentacea (Berk. & Broome) Donk К тверда нї – – – Fomes fomentarius (L.) Fr. К тверда нї протипухлинні, кровоспинні екзополісахариди; β-глюкани, гетерополісахариди, пептоглюкани Chen et al, 2008; Patel, Goyal, 2012; Poedinok, 2015; Solomko, 2011 Grifola frondosa (Dicks.) Gray К м'ясиста ї протипухлинні, антиоксидантні біологічно активна Gf-1-фракція та D-фракція; гріфолани, сульфатовані полісахариди (S-GAP-P) Giovannini, 2006; Patel, Goyal, 2012; Wasser, 2002 Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill К тверда ї антиоксидантні, ліпофільні (розщеплення жирів) пектинові речовини, полісахариди; поліненасичені жирні кислоти, α-, γ- і δ-токофероли Dzyhun et al., 2011; Bashirova et al., 2014 Piptoporus betulinus (Bull.) P. Karst. К тверда нї антиоксидантні, антимікробні тритерпени; бетуліни (інгібітори ПОЛ) Alresly et al., 2016; Zjawiony, 2004 Polyporus umbellatus (Pers.) Fr. С м'ясиста ї лікування нирок, цитотоксична активність, антилейкемічні властивості вітаміни, мікроелементи, ергостерол, полісахариди, екдистерони (аналоги поліпорустерону А-G Zhang et al., 2011; Zjawiony, 2004 Russulales Hericium alpestre Pers. К м'ясиста ї – – – Hericium coralloides (Scop.) Pers. К м'ясиста ї протипухлинні, антиоксидантні, нематоцидні, при лікуванні хвороби Альцгеймера полісахариди; ерінацин E, ліноленова, олеїнова, пальмітинова кислоти Wang, 2001 Russula rosea Pers. М м'ясиста уї роль месенджерів, використовують як аглютиніни лектини Ivanova et al., 2010 Russula turci Bres. М м'ясиста ї С – гумусові сапротрофи, К – ксилотрофи, М – мікоризоутворюючі гриби; ї – їстівні, нї – неїстівні, уї – умовно їстівні, отр – отруйні; * не вказані хітин та меланін, які є типовими компонентами клітинної оболонки грибів та виявляють біологічну активність. 20 U kr. B ot. J., 2017, 74(1) Таблиця 2. Бактерицидна активність водних настоїв і спиртових настоянок макроміцетів щодо тест-культур, n = 4, M ± m, P ≤ 0,05 Table 2. Bactericidal activity of aqueous extracts and alcohol tinctures of macrofungi against test cultures, n = 4, M ± m, P ≤ 0.05 Трофічна приналежність Екстрагент Вид Тест-культура Esсherichia coli X-Blue Micrococcus luteus ATCC 10240 Bacillus subtilis ATCC 6683 Доба експерименту 1 2 4 1 2 4 1 2 5 Зона затримки росту, мм гумусові сапротрофи вода Cantharellus cibarius 1±0,2 1±0,1 0 5±1,2 5±1,2 5±1,1 3±1,1 3±1,2 3±1,1 спирт C. cibarius 0 0 0 5±1,2 0 0 2±0,2 2±0,2 * вода Mycena leptocephala 8±1,8 0 0 5±1,2 5±1,2 5±1,1 2±0,2 2±0,2 2±0,2 спирт M. leptocephala 2±0,3 1±0,1 0 8±0,4 8±1,3 8±1,1 2±0,2 2±0,2 2±0,2 вода Polyporus umbellatus 2±0,2 2±0,2 0 6±1,3 6±1,2 6±1,1 1±0,1 1±0,1 1±0,1 спирт P. umbellatus 1±0,2 1±0,1 0 0 0 0 1±0,1 1±0,1 1±0,1 вода Mutinus caninus 2±0,1 2±0,3 2±0,1 0 0 0 1±0,1 1±0,1 1±0,1 спирт M. caninus 0 0 0 0 0 0 0 0 0 вода Anthurus archeri 0 0 0 0 0 0 3±0,4 3±0,2 3±0,2 спирт A. archeri 0 0 0 0 0 0 2±0,2 1±0,1 * мікоризо утворюючі гриби вода Boletus edulis 1±0,1 1±0,1 1±0,1 1±0,1 1±0,2 1±0,2 2±0,2 2±0,1 2±0,2 спирт B. edulis 1±0,1 0 0 0 0 0 1±0,1 1±0,2 * вода Catathelasma imperiale 2±0,3 1±0,1 * 6±1,3 6±1,2 6±1,1 3±0,4 3±0,2 3±0,2 спирт C. іmperiale 1±0,2 0 0 1±0,1 1±0,1 0 2±0,2 2±0,1 1±0,1 вода Leccinum scabrum 3±0,4 3±0,2 * 3±0,3 3±0,3 * 1±0,1 1±0,2 1±0,1 спирт L. scabrum 0 0 0 3±0,2 3±0,2 3±0,2 2±0,2 2±0,2 2±0,2 вода Amanita rubescens 0 0 * 0 0 0 3±0,4 3±0,4 3±0,3 спирт A. rubescens 1±0,1 0 0 2±0,1 2±0,2 2±0,3 1±0,1 1±0,1 1±0,1 вода Russula rosea 4±1,1 4±1,1 4 ±1,1 5±1,1 5±1,1 5±1,1 1±0,1 1±0,1 1±0,2 спирт R. rosea 3±0,4 3±0,3 3 ±0,2 3±0,3 3±0,1 3±0,3 0 0 * вода R. turci 0 0 0 0 0 0 1±0,1 1±0,1 * спирт R. turci 1±0,1 0 0 1±0,1 1±0,1 0 3±0,4 3±0,3 3±0,2 вода Boletus regius 4±1,2 4±1,1 4±1,3 0 0 0 3±0,4 3±0,3 3±0,3 спирт B. regius 1±0,2 1±0,1 0 1±0,1 1±0,1 0 3±0,3 3±0,2 3±0,2 вода Strobilomyces strobilaceus 3±0,4 0 0 3±0,4 3±0,2 0 2±0,2 1±0,1 * спирт S. strobilaceus 2±0,2 0 0 1±0,1 1±0,1 0 2±0,1 2±0,2 * 21 У кр. бот . ж урн., 2017, 74(1) Трофічна приналежність Екстрагент Вид Тест-культура Esсherichia coli X-Blue Micrococcus luteus ATCC 10240 Bacillus subtilis ATCC 6683 Доба експерименту 1 2 4 1 2 4 1 2 5 Зона затримки росту, мм ксилотрофи вода Hericium coralloides 1±0,1 0 0 1±0,2 1±0,1 1±0,2 3±0,2 3±0,3 3±0,1 спирт H. coralloides 0 0 0 0 0 0 3±0,2 3±0,4 * вода Grifola frondosa 0 0 0 3±0,2 2±0,2 * 2±0,1 1±0,1 * спирт G. frondosa 2±0,2 0 0 3±0,3 2±0,3 1±0,2 1±0,1 1±0,1 * вода Laetiporus sulphureus 1±0,1 1±0,1 * 5±1,1 5±1,1 5±1,1 5±1,1 5±1,1 5±1,1 спирт L. sulphureus 1±0,1 1±0,1 * 0 0 0 3±0,3 3±0,4 3±0,2 вода Piptoporus betulinus 4±1,0 4±1,1 * 0 0 0 1±0,1 1±0,1 1±0,1 спирт P. betulinus 0 0 0 0 0 0 1±0,1 1±0,1 1±0,1 вода Fomes fomentarius 3±0,4 3±0,2 0 2±0,1 2±0,2 2±0,3 1±0,1 1±0,1 1±0,1 спирт F. fomentarius 1±0,2 0 0 1±0,1 1±0,1 0 3±0,4 3±0,3 3±0,3 вода Hericium alpestre 1±0,1 1±0,1 0 0 0 0 2±0,2 2±0,2 2±0,3 спирт H. alpestre 1±0,1 0 0 0 0 0 3±0,2 * * вода Antrodia ramantaceae 0 0 0 1±0,1 1±0,1 1±0,1 2±0,1 2±0,1 2±0,3 спирт A. ramantaceae 1±0,1 0 0 0 0 0 2±0,1 2±0,2 * Контроль вода 0 0 * 0 0 * 0 0 * спирт 0 0 * 0 0 * 0 0 * * стимуляція росту. 22 Ukr. Bot. J., 2017, 74(1) І на впа ки, вод ні екст рак ти C. cibarius ак тив- ні від нос но всіх тест-куль тур. З во до роз чин них у C. cibarius на яв ні ві та мін Р, се ск ві тер пе но ві лак то- ни та інші ан ти біо тич ні ре чо ви ни (Pasaylyuk, 2015), зав дя ки яким C. cibarius за три му ють ріст ту бер- кульоз ної па лич ки (Dugler et al., 2014), і, мож ли во, ріст тест-куль тур (табл. 2). У на род ній ме ди ци ні здав на ві до мі лі карські власти вості Polyporus umbellatus (табл. 1). Ми вста- но ви ли ан ти мік роб ний ефект вод них насто їв цьо го гри ба щодо усіх тест-куль тур (табл. 2), спир то вих настоя нок – до E. coli та B. subtilis (але не M. luteus). Та ким чи ном, про слід ко ву єть ся ви бір ко вість дії настоя нок і насто їв P. umbellatus щодо тест-куль тур. Бак те ри цид на ак тив ність ін ших гу му со вих са про тро фів була не знач ною, або від сутньою. Можливо, це пов'язано як із низькою кон цен тра- ці єю дію чих ре чо вин у го то вих насто ян ках/насто- ях, так і з від сут ністю ан ти мік роб них власти востей у ві діб ра них плодових тілах. До слі джен ня власти востей вод них насто їв і спир то вих настоя нок мі ко ри зо у тво рюю чих мак- ро мі це тів дали змогу вста но ви ти, що най більш ак- тив ни ми у ан ти мік роб но му від но шен ні були вод ні настої Boletus edulis, B. regius, Catathelasma imperialе, Leccinum scabrum, Russula rosea тощо (табл. 2). Та ким чи ном, у пло до вих ті лах цих їс тів них мі- ко ри зо у тво рюю чих гри бів є ре чо ви ни, здат ні при- гні чу ва ти ріст умов но па то ген них мік ро ор га ніз мів. Внас лі док про ве де но го нами ана лі зу ан ти мік- роб них власти востей мак ро мі це тів ви яв ле но від- мін ності в бак те ри цид но му ефек ті різ них ви дів гри бів од но го роду. Так, B. edulis вияв ляв від нос- но слаб кі про ти мік роб ні власти вості щодо всіх тест-куль тур, тоді як діа метр за трим ки рос ту за дії вод них насто їв B. regius пе ре ви щу вав на 1–3 мм такі B. edulis, хоча настої були ефек тив ни ми лише сто сов но ба цил. Теж саме спос те рі га єть ся і для представ ни ків роду Russula Pers. Для вод них насто- їв R. rosea вста нов ле ний бак те ри цид ний ефект, тоді як настої R. turci – не ефек тив ні сто сов но до слі джу- ва них мік ро ор га ніз мів (табл. 2). Та ким чи ном, на- яв ність ан ти бак те рі аль но го ефек ту – власти вість ви дос пе ци фіч на, і не є за галь ною ри сою на віть у ме жах од но го роду. Про те, вплив біо ло гіч но ак тив них ре чо вин мак- ро мі це тів, що вже ви ко ристо ву ють ся у фун гі те ра пії й по-різ но му впли ва ють на ек спе ри мен таль ні мо- де лі, не зав жди може бу ти ан ти мік роб ним (Ivanova et al., 2010). Не очі ку ва ним є той факт, що між спир то ви ми насто ян ка ми та вод ни ми настоя ми мак ро мі це тів ми спос те рі га ли знач ну різ ни цю у їх ніх ан ти бак те- рі аль них про я вах, при чо му ефек тив ні ши ми були вод ні настої. Од нак, якщо про вес ти ана ло гію із рос лин ним сві том та іс ную чи ми нині ан ти біо ти ка- ми, діа мет ри за трим ки рос ту тест-куль тур із ви ко- риста них в ек спе ри мен ті насто їв і настоя нок мак- ро мі це тів є не знач ни ми (мак си маль но 8 мм про ти 21–28 мм при тес ту ван ні ан ти біо ти ків (http://www. bioxim.com.ua/chemical/disk1.htm). До слі джую чи бак те ри цид ну ак тив ність вод них насто їв та спир то вих настоя нок гри бів-кси ло тро- фів, мож на від мі ти ти, що в ме жах цієї еко ло го-тро- фіч ної гру пи різ ни ця у про ти дії рос ту тест-куль тур просте жу єть ся для гри бів з різ ною кон систен ці єю пло до вих тіл: для тих, що ха рак те ри зу ють ся твер- ди ми пло до ви ми ті ла ми, бак те ри цид на ак тив ність насто їв дещо ви ща (F. fomentarius, L. sulphureus, P. betulinus), ніж для тих, що ма ють м'ясисті пло до ві тіла (G. frondosa, H. alpestre, H. coralloides) (табл. 2). Се ред до слі джу ва них кси ло тро фів най більш пер спек тив ним з ог ля ду на ан ти біо ти ко те ра пію вия вив ся Laetiporus sulphureus. Як ві до мо, пло до ві тіла са ме цьо го гри ба засто со ву ють для під ви щен ня не спе ци фіч ної ре зистент ності ор га ніз му як про ти- пух лин ний, ра діо про тек тор ний та про ти ві рус ний за сіб (Dzyhun et al., 2011). Ви снов ки На ос но ві на ших до слі джень вста нов ле но, що бак те ри цид ні власти вості вод них насто їв і спир- то вих настоя нок мак ро мі це тів Amanita rubescens, Anthurus archeri, Antrodia ramantaceae, Boletus edulis, B. regius, Cantharellus cibarius, Catathelasma imperialе, Fomes fomentarius, Grifola frondosa, Hericium alpestre, H. coralloides, Laetiporus sulphureus, Leccinum scabrum, Mutinus caninus, Mycena leptocephala, Piptoporus betulinus, Polyporus umbellatus, Russula rosea, R. turci, Strobilomyces strobilaceus є ви дос пе ци фіч ни ми і не за ле жать від тро фіч ної при на леж ності гри бів, їхньої хар чо вої цін ності, так со но міч но го по ло жен- ня тощо. Най ви щі по каз ни ки за трим ки рос ту тест-куль тур про де монст ру ва ли настої Boletus regius, Cantharellus cibarius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea та насто ян ка Mycena leptocephala. http://www.bioxim.com.ua/chemical/disk1.htm http://www.bioxim.com.ua/chemical/disk1.htm 23Укр. бот. журн., 2017, 74(1) Бак те ри цид ні власти вості вод них насто їв і спир- то вих настоя нок гри бів од но го виду від різ ня ли ся за ін гі бую чим ефек том, при чо му, вищі показники характерні для водних настоїв. Ви яв ле но, що гри- бам, які вже тра ди цій но засто со ву ють ся у фун гі те- ра пії, власти вий бак те ри цид ний ефект щодо тест- куль тур. СПИСОК ПОСИЛАНЬ Alresly Z., Lindequist U., Lalk M., Porzel A., Arnold N., Wessjohann L.A. Bioactive triterpenes from the fun- gus Piptoporus betulinus. Rec. Nat. Prod., 2016, 10(1): 103–108. Ayzenberg V.L., Borisenko A.V., Zakharchenko V.А., Kurchenko I.N., Kapichon A.P., Burban A.F., Kon- ovalova V.V. In: Sovremennaya mikologiya v Rossii: mat. 2-go Sezda mikologov Rossii (Modern Mycology in Rus- sia. Proceedings of the 2nd Congr. of the Russian mycolo- gists), Moscow: Nats. akad. mykol., 2008, vol. 2, 321 pр. [Айзенберг В.Л., Борисенко А.В., Захарченко В.Л., Курченко И.Н., Капичон А.П., Бурбан А.Ф., Коно- валова В.В. Отбор липолитически активных культур микромицетов с новыми свойствами / Современная микология в России: мат. 2-го Съезда микологов Рос- сии, М.: Нац. акад. микол., 2008, т. 2, 321 с.]. Babitskaya V.G., Shcherba V.V., Puchkova T.A., Bisko N.A. In: Biologicheskie osobennosti lekarstvennykh makromit- setov v kulture: Sb. nauch. trudov. Ed. S.P. Wasser, Kiev: Altpress, 2012, vol. 2, pp. 76–344. [Бабицкая В.Г., Щер- ба В.В., Пучкова Т.А., Бисько Н.А. Биологически активные соединения съедобных и лекарственных грибов / Биологические особенности лекарственных макромицетов в культуре: Сб. науч. тр. Ред. С.П. Вас- сер, Киев: Альтпресс, 2012, т. 2, с. 76–344]. Bashirova R.M., Shpirnaya I.A., Galkin E.G., Ibragi- mov R.I., Tsvetkov V.O. Vestnik Bashkirskogo un-ta, 2014, 19(4): 1219–1222. [Баширова Р.М., Шпирная И.А, Галкин Е.Г., Ибрагимов Р.И., Цветков В.О. Ли- пофильные биологически активные вещества труто- вика Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill. Вестн. Баш- кир. ун-та, 2014, 19(4): 1219–1222]. Bisko N.A., Lomberg M.L., Mikhailova O.B., Mitropols- kaya N.Yu. In: Sovremennaya mykologiya v Rossii: materi- aly III Mezhdunar. Mikol. foruma), Moscow: Nats. Akad. Mikol., 2015, vol. 4, pp. 101–103. [Бисько Н.А., Лом- берг М.Л., Михайлова О.Б., Митропольская Н.Ю. Коллекция культур шляпочных грибов (ІВК) / Со- временная микология в России: мат. III Междунар. микол. форума (Москва, 14–15 апреля 2015 г.), М.: Нац. акад. микол., 2015, т. 4, с. 101–103]. Chen W., Zhao Z., Chen S.-F., Li Y-Q. Optimization for the production of exopolysaccharide from Fomes fomentarius in submerged culture and its antitumor effect in vitro. Bioresour. Technol., 2008, 99: 3187−3194. Chervona knyha Ukrainy. Roslynnyi svit (Red Data Book of Ukraine. Vegetable Kingdom). Ed. Ya.P. Didukh, Kyiv: Globalkonsaltyng, 2009, 912 pp. [Червона книга Украї- ни. Рослинний світ. Ред. Я.П. Дідух, Київ: Глобалкон- салтинг, 2009, 912 с.]. Czygan F.C., Grunsfelder M. Carotenoids of the porter- lincoln-series in Anthurus archeri. Z. Naturforsch., 1975, 30: 297. Diakov M.Yu., Kamzolkina O.V., Shtaer O.V., Bisko N.A., Poedinok N.L., Mikhailova O.B. Immunopatol., al- lergol., infektol., 2010, 1: 248. [Дьяков М.Ю., Кам- золкина О.В., Штаер О.В., Бисько Н.А., Поеди- нок Н.Л., Михайлова О.Б. Описание морфологи- ческих и антимикробных свойств у представителей некоторых видов базидиомицетов, выделенных из природной среды. Иммунопатол., аллергол., инфектол., 2010, 1: 248]. Diakov M.Yu., Kamzolkina O.V., Shtaer O.V., Bisko N.A., Poedinok N.L., Mikhailova O.B. Mikol. i fitopatol., 2010, 44(3): 225–239. [Дьяков М.Ю., Камзолкина О.В., Штаер О.В., Бисько Н.А., Поединок Н.Л., Михай- лова О.Б. Морфологические признаки природных штаммов некоторых видов базидиомицетов и био- логический анализ антимикробной активности в условиях глубинного культивирования. Микол. и фи- топатол., 2010, 44(3): 225–239]. Dugler B., Gonus A., Gucin F. Antimicrobial activity of the macrofungus Cantharellus cibarius. Pakistan J. Biol. Sci., 2014, 7(9): 1535–1539. Dutta A.K., Chakraborty N., Pradhan P., Acharya K. Phallales of West Bengal, India. II. Phallaceae: Phallus and Mutinus. Researcher, 2012, 4(8): 21–25. Dzyhun L.P., Kudrinetska A.B., Duhan O.M. Visnyk Nat- sionalnoho un-tu Lvivska politekhnika, 2011, 70: 156– 160. [Дзигун Л.П., Кудрінецька A.B., Дуган О.М. Ан- тимікробні властивості ксилотрофного базидіоміце- ту Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill. Вісн. нац. ун-ту "Львівська політехніка", 2011, 70: 156–160]. Dzyhun L.P. Naukovi visti NTUU KPI, 2011, 3: 40–49. [Дзигун Л.П. Лікарський ксилотрофний базидіомі- цет Laetiporus sulphureus (Bull.) Murrill – перспектив- ний об'єкт біотехнології. Наук. вісті НТУУ "КПІ", 2011, 3: 40–49]. Falandysz J., Kunito T., Kubota R. Selected elements in Brown Birch Scaber Stalk Leccinum scabrum. J. Envi- ron. Sci. and Health., Pt A, 2007, 42: 2081–2088. Garnweidner E. Mushrooms and Toadstools of Britain and Europe, London: Harper Collins Publ., 1994, 255 pp. Giovannini I.S. Cultivated basidiomycetes as a source of new products: In vitro cultivation development, – selection of strains resistant to Trichoderma viride, – search for new active compounds, – factors influencing plasticity in Grifola frondosa: Thèse présentée ... Université de Neuchâtel, 2006, 210 pp. Grytsay R.V., Varbanets L.D. Biotekhnolohiya, 2011, 4(1): 41–59. [Грицай Р.В., Варбанець Л.Д. Ліпополісаха- риди грамнегативних бактерій: структурні особли- вості, біосинтез, застосування в біотехнології. Біо- технологія, 2011, 4(1): 41–59]. Hall I.R., Stephenson S., Buchanan P., Wang Y., Cole A.L. Edible and Poisonous Mushrooms of the World, Portland: Timber Press, 2003, 371 pp. Hawksworth D.L. Ainsworth & Bisby`s Dictionary of the Fungi, 8th ed. Oxon, Wallingford: CAB International, 1995, 616 pp. 24 Ukr. Bot. J., 2017, 74(1) Ivanova T.S., Bisko N.A., Barshtein V.Yu., Krupoderova T.A. Problemy kharchuvannya, 2010, 1–2: 42–47. [Івано- ва Т.С., Бісько Н.А., Барштейн В.Ю., Круподьоро- ва Т.А. Біологічно активні речовини грибів відділу Basidiomycota. Пробл. харчування, 2010, 1–2: 42–47]. Johnson S.D., Jürgens A. Convergent evolution of carrion and faecal scent mimicry in fly-pollinated angiosperm flowers and a stinkhorn fungus. South Afr. J. Bot., 2010, 76(4): 796–807. Kibby G. Atlas gribov: Opredelitel vidov, St. Petersburg: Am- phora, 2009, 269 pp. [Кибби Дж. Атлас грибов: Опре- делитель видов, СПб.: Амфора, 2009, 269 с.]. Kosani M., Rankovic B.M., Dasic M. Antioxidant and antimicrobial properties of mushrooms. Bulg. J. Agricult. Sci., 2013, 19(5): 1040–1046. Kouassi K.A., Kouadio E.J., Hubert K.K., Edmond D.A., Patrice K.L. Phenolic compounds, organic acid and antioxidant activity of Lactarius subsericatus, Cantharellus platyphyllus and Amanita rubescens, three edible ectomycorrhizal mushrooms from center of Côte d’Ivoire Eurasian. J. Anal. Chem., 2016, 11(3): 127–139. Kozarski M.S., Klaus A.S., Nikšić M.P., Griensven L.J., Vrvić M.M., Jakovljević D.M. Polysaccharides of higher fungi: biological role, structure and antioxidative activity. Hem. Ind., 2014, 68(3): 305–320. Kudryavets Ye., Lomberg M. In: Naukovi zdobutky molodi – vyrishennyu problem kharchuvannya lyudstva u XXI stolit- ti: prohrama i materialy 80 mizhnar. nauk. konf. molodykh uchenykh, aspirantiv i studentiv, Kyiv: NUKhT, 2014, part 1, pp. 620–622. [Кудрявець Є., Ломберг М. Антимі- кробна активність вищих базидіальних грибів / На- укові здобутки молоді – вирішенню проблем харчуван- ня людства у ХХІ столітті: програма і матеріали 80 міжнар. наук. конф. молодих учених, аспірантів і сту- дентів (Київ, 10–11 квітня 2014 р.), Київ: НУХТ, 2014, ч. 1, с. 620–622]. Kuka M., Cakste I., Galoburda R., Sabovics M. Chemical Composition of Latvian Wild Mushroom Cantharellus cibarius. In: Proceed. of the 9th Baltic Conf. on Food Science and Technology, FOODBALT 2014, Jelgata, Latvia, pp. 248–252. Kuka M., Cakste I. Bioactive compounds in Latvian wild edible mushroom Boletus edulis. In: Proceed. of the 6th Baltic Conf. on Food Science and Technology, FOODBALT 2011, Jelgata, Latvia, pp. 116–120. Leala A.R., Barrosa L., Barreiraa J., Martins A., Ferreiraa I. Antioxidant and bioactive compounds of two wild edible mushrooms from Northeast of Portugal: Boletus porospo- rus and Boletus regius. In: 1st Symp. on Medicinal Chem- istry of University of Minho, Braga Campus de Gualtar, 2013, p. 5. Marchenko M.M., Shmarakov I.A., Pasaylyuk M.V. Voprosy pitaniya, 2008, 77(6): 4–8. [Марченко М.М., Шмара- ков И.А., Пасайлюк М.В. Зависимость противоопу- холевой резистентности крыс от обеспеченности их витамином А. Вопр. питания, 2008, 77(3): 4–8]. Moliszewska E. Mushroom flavor. Folia Biologica et Oecologica, 2014, 10: 80–88. Pasaylyuk M.V. Biolohichno aktyvni rechovyny hrybiv. In: Litopys pryrody. Ed. Yu.P. Stefurak, Kosiv, 2015, vol. 12, рр. 200–212. [Пасайлюк М.В. Біологічно актив- ні речовини грибів / Літопис природи. Відп. ред. Ю.П. Стефурак, Косів, 2015, т. 12, с. 200–212]. Patel S., Goyal A. Recent developments in mushrooms as anti-cancer therapeutics: a review. 3Biotech, 2012, 2: 1−15. Poedinok N.L. Biotekhnologicheskie osnovy intensifykatsii kultivirovaniya sedobnykh i lekarstvennykh makromitsetov s pomoshchyu sveta nizkoy intensivnosti: Dr. Sci. Diss. Ab- stract, Kiev, 38 pp. [Поединок Н.Л. Биотехнологи- ческие основы интенсификации культивирования съедобных и лекарственных макромицетов с помощью света низкой интенсивности: автореф. дис. … д-ра биол. наук, Киев, 2015, 38 с.]. Petrychuk Yu.V., Pasaylyuk M.V., Sukhomlyn M.M. In: Roslynnyi svit u Chervoniy knyzi Ukrainy: vprovadzhen- nya Hlobalnoi stratehii zberezhennya roslyn: mat. III Mizhnar. nauk. konf., Lviv, 2014, pp. 231–234. [Пе- тричук Ю.В., Пасайлюк М.В., Сухомлин М.М. Збереження рідкісних видів грибів. Технологія re situ / Рослинний світ у Червоній книзі України: впро- вадження Глобальної стратегії збереження рослин: мат. ІІІ Міжнарод. наук. конф. (Львів, 4–7 червня 2014 р.), Львів, 2014, с. 231–234]. Sadovnikov N.V., Pridybaylo N.D., Vereshchak N.A., Zaslonov A.S. Obshchie i spetsialnye metody issledovaniya krovi ptits promyshlennykh krossov, Ekaterinburg; St. Petersburg: Uralskaya GSKhA, NPP AVIVAK, 2009, 85 рр. [Садовников Н.В., Придыбайло Н.Д.; Верещак Н.А., Заслонов А.С. Общие и специальные методы исследования крови птиц промышленных крос- сов, Екатеринбург; СПб.: Урал. ГСХА, НПП АВИ- ВАК, 2009, 85 с.]. Solomko E.F. Pishchevaya tsennost i lekarstvennye svoystva kultiviruemykh bazidialnykh makromitsetov. In: Bio- logicheskie osobennosti lekarstvennykh makromitsetov v culture: Sbornik nauch. trudov (Biological features of medicinal macromycetes in the culture: Digest of scientific works in two volumes). Ed. S.P. Wasser, Kiev: Alterpress, 2011, vol. 1, pp. 5–82. [Соломко Э.Ф. Пищевая цен- ность и лекарственные свойства культивируемых базидиальных макромицетов / Биологические особен- ности лекарственных макромицетов в культуре: Сб. науч. трудов. Под ред. С.П. Вассера, Киев: Альтер- пресс, 2011, т. 1, с. 5–82]. Stijve T. Close encounters with Clathrus ruber, the latticed stinkhorn. Austral. Mycol. Newsletter, 1997, 16: 11–15. Strugała P., Bieniek K., Sobczyk K., Rutkowska-Nowac- ka P., Grzywnowicz K. Can you become an allergy-man during a mushrooming? In: Youth and Progress of Biology: Abstracts of the VII Int. sci. conf. of students and postgradu- ate students (Молодь і поступ біології: зб. тез VII Між- нар. наук. конф. студентів і аспірантів (Львів, 5–8 квітня 2011 р.), Lviv, 2011, p. 412. . Suprun S.M., Donchenko H.V., Parhomenko Yu.M., Kharkevich E.S., Kurchenko I.N., Aretinskaya T.B., Ste- panenko S.P., Kravchenko O.A. Faktory eksperymentalnoi evolyutsii orhanizmiv, 2014, 15: 242–246. [Супрун С.М., Донченко Г.В., Пархоменко Ю.М., Харкевич Е.С., Курченко И.Н., Аретинская Т.Б., Cтепаненко С.П., https://www.researchgate.net/researcher/82300672_SD_Johnson https://www.researchgate.net/profile/Andreas_Juergens https://www.researchgate.net/journal/0254-6299_South_African_Journal_of_Botany file:///F:/%d0%a0%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b0/Botany%20journal/74(1)/temp/ file:///F:/%d0%a0%d0%b0%d0%b1%d0%be%d1%82%d0%b0/Botany%20journal/74(1)/temp/ 25Укр. бот. журн., 2017, 74(1) Кравченко О.А. Лечебно-профилактические свой- ства цинксодержащей витаминно-протеиновой до- бавки. Факторы эксперим. эвол. организмов, 2014, 15: 242–246]. Vahidi H., Kobarfard F., Namjoyan F. Effect of cultivation conditions on growth and antifungal activity of Mycena leptocephala. Afr. J. Biotech., 2004, 3(11): 606–609. Wang D, Sun S.Q., Wu W.Z, Yang S.L, Tan J.M. Characterization of a water-soluble polysaccharide from Boletus edulis and its antitumor and immunomodulatory activities on renal cancer in mice. Carbohydrate Polymers, 2014, 105(25): 127–134. Wang J.C., Hu S.H., Su C.H., Lee T.M. Antitumor and immunogen handing activities of polysaccharide from culture broth of Hericium spp. Kaohsiung. J. Med. Sci., 2001, 17: 461. Wasser S.P. Medicinal mushrooms as a source of antitumor and immunomodulating polysaccharides. Appl. Microbiol. Biotechnol., 2002, 60: 258–274. Woodward A., Kell D. On the relationship between the non- linear dielectric properties and respiratory activity of the obligately aerobic bacterium Micrococcus luteus. Bioelec- trochem. and Bioenerg., 1991, 26: 423–439. Yang S.P., Xu J., Yue J.M. Sterols from the fungus Catathelasma imperiale. Chinese J. Chem., 2003, 21(10): 1390–1394. Yansen P. Vse o gribakh, SZKEO: Kristall, 2004, 161 pp. [Ян- сен П. Все о грибах, СЗКЭО: Кристалл, 2004, 161 c.]. Zavodovskiy P.G. Afilloforoidnye griby Vodlozerya, Petro- zavodsk: Petrozavod. gos. un-t, 2011, 68 pp. [Заводо- вский П.Г. Афиллофороидные грибы Водлозерья, Пе- трозаводск: Петрозавод. гос. ун-т, 2011, 68 с.]. Zerova M.Ya., Radzievskyi G.G., Shevchenko S.V. Vyznachnyk hrybiv Ukrainy. Bazydiomitsety. Knyha 1. Ekzobazydialni, Afiloforalni, Kantarelalni (Handbook of the Fungi of Ukraine. Basidiomycetes. Book 1. Exoba- sidiales, Aphyllophorales, Cantharellales), Kyiv: Naukova Dumka, 1972, vol. 5, 240 pp. [Зерова М.Я., Радзієв- ський Г.Г., Шевченко С.В. Визначник грибів України. Базидiомiцети. Кн. 1. Экзобазидiальнi, Афiлофоральнi, Кантарелальнi, Київ: Наук. думка, 1972, т. 5, 240 с.]. Zerova M.Ya., Sosin P.Ye., Rozhenko G.L. Vyznachnyk hrybiv Ukrainy. Bazydiomitsety. Knyha 2. Boletalni, strobilomitsetalni, trikholomatalni. entolomatalni, rusu- lalni, agarikalni, gasteromitsety (Handbook of the Fungi of Ukraine. Basidiomycetes. Book 2. Boletales, Strobilomyce- tales, Tricholomatales, Entolomatales, Russulales, Agari- cales, Gasteromycetes), Kyiv: Naukova Dumka, 1979, 565 pp. [Зерова М.Я., Сосін П.Є., Роженко Г.Л. Визначник грибів України. Базидіоміцети. Кн. 2. Болетальні, стробіломіцетальні, трихоломатальні, ентоломатальні, русулальні, агарикальні, гастеромі- цети, Київ: Наук. думка, 1979, 565 с.]. Zhang G., Zeng X., Li C., Li J., Huang Y., Han L., Wei J.A., Huang H. Inhibition of urinary bladder carcinogenesis by aqueous extract of sclerotia of Polyporus umbellatus fries and polyporus polysaccharide. Amer. J. Chin. Med., 2011, 39(1): 135–144. Zjawiony J.K. Biologically active compounds from Aphyllophorales (Polypore) fungi. J. Nat. Prod., 2004, 67: 300–310. Рекомендує до друку Надійшла 30.06.2016 В.П. Гайова Пасайлюк М.В. Бактерицидні властивості деяких макроміцетів. Укр. бот. журн., 2017, 74(1): 16–25. Національний природний парк "Гуцульщина" вул. Дружби, 84, м. Косів, Івано-Франківська обл. 78600, Україна Встановлено, що бактерицидні властивості спиртових настоянок і водних настоїв плодових тіл макроміцетів є видоспецифічними, не залежать від трофічної прина- лежності грибів, їхньої харчової цінності, таксономіч- ного положення. Найвищі показники затримки росту тест-культур продемонстрували настої Boletus regius, Cantharellus cibrius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sul- phureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea і настоянка M. leptocephala. Бактерицидні власти- вості водних настоїв і спиртових настоянок грибів одно- го виду відрізнялися за ступенем інгібуючої дії, причому водні настої виявилися ефективнішими. Ключові слова: макроміцети, фунгітерапія, водні настої, спиртові настоянки, трофічна приналежність Пасайлюк М.В. Бактерицидные свойства некоторых макромицетов. Укр. бот. журн., 2017, 74(1): 16–25. Национальный природный парк "Гуцульщина" ул. Дружбы, 84, г. Косов, Ивано-Франковская обл., 78600, Украина Установлено, что бактерицидные свойства спиртовых настоек и водных настоев плодовых тел макромицетов являются видоспецифическими, не зависят от трофи- ческой принадлежности грибов, их пищевой ценности, таксономического положения. Самые высокие пока- затели задержки роста тест-культур продемонстриро- вали настои Boletus regius, Cantharellus cibarius, Catathe- lasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea и настойка M. leptoce- phala. Бактерицидные свойства водных настоев и спир- товых настоек грибов одного вида отличались степенью ингибирующего действия, причем более эффективными оказались водные настои. Ключевые слова: макромицеты, фунгитерапия, водные настои, спиртовые настойки, трофическая принадлежность http://irbis-nbuv.gov.ua/cgi-bin/irbis_nbuv/cgiirbis_64.exe?Z21ID=&I21DBN=UJRN&P21DBN=UJRN&S21STN=1&S21REF=10&S21FMT=JUU_all&C21COM=S&S21CNR=20&S21P01=0&S21P02=0&S21P03=IJ=&S21COLORTERMS=1&S21STR=%D0%9673197 http://www.sciencedirect.com/science/journal/01448617 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Zhang G%5BAuthor%5D&cauthor=true&cauthor_uid=21213404 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Zeng X%5BAuthor%5D&cauthor=true&cauthor_uid=21213404 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Li C%5BAuthor%5D&cauthor=true&cauthor_uid=21213404 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Li J%5BAuthor%5D&cauthor=true&cauthor_uid=21213404 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Huang Y%5BAuthor%5D&cauthor=true&cauthor_uid=21213404 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Han L%5BAuthor%5D&cauthor=true&cauthor_uid=21213404 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Wei JA%5BAuthor%5D&cauthor=true&cauthor_uid=21213404 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/?term=Huang H%5BAuthor%5D&cauthor=true&cauthor_uid=21213404 http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/21213404