Бактерицидні властивості деяких макроміцетів - Пасайлюк, М.В. (Український ботанічний журнал, 2017)
Встановлено, що бактерицидні властивості спиртових настоянок і водних настоїв плодових тіл макроміцетів є видоспецифічними, не залежать від трофічної приналежності грибів, їхньої харчової цінності, таксономічного положення. Найвищі показники затримки росту тест-культур продемонстрували настої Boletus regius, Cantharellus cibrius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea і настоянка M. leptocephala. Бактерицидні властивості водних настоїв і спиртових настоянок грибів одного виду відрізнялися за ступенем інгібуючої дії, причому водні настої виявилися ефективнішими. Установлено, что бактерицидные свойства спиртовых настоек и водных настоев плодовых тел макромицетов являются видоспецифическими, не зависят от трофической принадлежности грибов, их пищевой ценности, таксономического положения. Самые высокие показатели задержки роста тест-культур продемонстрировали настои Boletus regius, Cantharellus cibarius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea и настойка M. leptocephala. Бактерицидные свойства водных настоев и спиртовых настоек грибов одного вида отличались степенью ингибирующего действия, причем более эффективными оказались водные настои. Bactericidal activity of alcohol tinctures and water extracts of fruit bodies of mushroom species was investigated. It was established that bactericidal activity was species-specific and not dependent on trophic group, nutritional value, taxonomic position etc. The highest rates of growth inhibition of test cultures were demonstrated by extracts of Boletus regius, Cantharellus cibarius, Catathelasma imperialе, Laetiporus sulphureus, Mycena leptocephala, Polyporus umbellatus, Russula rosea and tinctures of M. leptocephala. Antibacterial properties of aqueous and alcoholic infusions of the same fungal species varied in their inhibitory effect; the water extract were largely more efficient.