Еколого-ценотична диференціація рідкісних видів рослин зональних екосистем басейну річки Ворскли - Байрак, О.М.; Шапаренко, І.Є.; Коротченко, І.А. (Український ботанічний журнал, 2017)
Наведена еколого-ценотична характеристика рідкісних видів рослин широколистяних лісів (56 видів) та лучних степів (78 видів) на території басейну р. Ворскла. Лісові види приурочені до угруповань 5 асоціацій 4 союзів класу Carpino-Fagetea, степові – 18 асоціацій 5 союзів класу Festuco-Brometea. Встановлено, що більшість рідкісних лісових видів ростуть у ценозах союзів Scillo sibericaeQuercion roboris (26 видів, ас. Stellario holosteae-Aceretum platanoidis) і Carpinion betuli (22 види, ас. Galeobdolono lutei-Carpinetum), які характеризуються оптимальними едафічними умовами. Серед степових ценозів найвищу созологічну цінність мають асоціації союзів Festucion valesiacae (40 видів) і Fragario viridis-Trifolion montani (37 видів), які формуються в ксерофітніших екотопах з високим вмістом карбонатів. Серед рідкісних видів рослин угруповань союзу Astragalo-Stipion відмічено значну участь погранично-ареальних видів (12 із 32 видів). Проаналізовано показники амплітуд едафічних і кліматичних факторів фітоценозів. Визначено лімітуючі фактори поширення рідкісних лісових і степових видів рослин. Приведена эколого-ценотическая характеристика редких видов растений широколиственных лесов (56 видов) и луговых степей (78 видов) территории бассейна р. Ворскла. Лесные виды приурочены к сообществам 5 ассоциаций 4 союзов класса Carpino-Fagetea, степные – 18 ассоциаций 5 союзов класса Festuco-Brometea. Установлено, что большинство редких лесных видов произрастают в ценозах союзов Scillo sibericae-Quercion roboris (26 видов, асс. Stellario holosteae-Aceretum platanoidis) и Carpinion betuli (22 вида, асс. Galeobdolono lutei-Carpinetum), которые характеризуются оптимальными эдафическими условиями. Среди степных ценозов наивысшей созологической ценностью отличаются ассоциации союзов Festucion valesiacae (40 видов) и Fragario viridis-Trifolion montani (37 видов), которые занимают ксерофитные экотопы с высоким содержанием карбонатов. Среди редких растений сообществ союза Astragalo-Stipion отмечено значительное участие погранично-ареальных видов (12 из 32 видов). Проанализированы показатели амплитуд эдафических и климатических факторов фитоценозов. Определены лимитирующие факторы распространения редких лесных и степных видов растений. The ecological-cenotic characteristics of rare species of plants in deciduous forests (56 species) and meadow steppes (78 species) in the Vorskla River basin are provided. The forest species belong to 5 associations, 4 unions of Carpino-Fagetea class, the steppe ones – to 18 associations, 5 unions of Festuco-Brometea class. It is detected that most of the rare species grow in cenoses of unions Scillo sibericae-Quercion roboris (26 species, аs. Stellario holosteae-Aceretum platanoidis) and Carpinion betuli (22 species, аs. Galeobdolono lutei-Carpinetum), which are characterized by optimal edaphic conditions. Sozologically the most valuable among steppe cenoses are associations of unions Festucion valesiacae (40 species) and Fragario viridis-Trifolion montani (37 species), which are located in xerophytic ecotopes with high carbonate percentage. Among rare plants of Astragalo-Stipion union, a significant part of the species on their range borders has been noticed (12 from 32 species). The indicators of edaphic and climate factors of phytocenoses were also analyzed. Limiting factors for distribution of the rare forest and steppe plant species are reported.