Ценопопуляції Ledum palustre (Ericaceae) у лісових і лісоболотних фітоценозах Новгород-Сіверського Полісся - Шерстюк, М.Ю. (Український ботанічний журнал, 2017)
Комплексно охарактеризовано сучасний стан ценопопуляцій Ledum palustre у семи лісових і лісоболотних фітоценозах Новгород-Сіверського Полісся. За показниками розмірності та віталітетної структури ценопопуляції мають чітко виражені та статистично достовірні відмінності, за показниками онтогенетичної структури та популяційної щільності вони досить подібні між собою. За комплексом популяційних показників встановлено, що найвищий фітоценотичний потенціал функціонування мають ценопопуляції із угруповань Pinetum (sylvestris) vacciniosum (myrtilli), Pineto (sylvestris)-Betuletum (pendulae) vaccinioso (myrtilli)-ledosum (palustris) та Pinetum (sylvestris) sphagnosum (cuspidatі). Комплексно охарактеризовано современное состояние ценопопуляций Ledum palustre в семи лесных и лесоболотных фитоценозах Новгород-Северского Полесья. По размеру растений и виталитетной структуре ценопопуляции имеют четко выраженные статистически достоверные отличия, а по онтогенетической структуре и популяционной плотности они весьма похожи. По комплексу популяционных характеристик установлено, что самый высокий фитоценотический потенциал функционирования имеют ценопопуляции из сообществ Pinetum (sylvestris) vacciniosum (myrtilli), Pineto (sylvestris)-Betuletum (pendulae) vaccinioso (myrtilli)-ledosum (palustris) и Pinetum (sylvestris) sphagnosum (cuspidatі). Current state of Ledum palustre populations in seven forest and forest-swamp phytocoenoses of Novhorod-Siversky Polissya is described. Coenopopulations have statistically significant differences and distinct structures in terms of dimension and vitality of plants. In terms of ontogenetic structure and population density, coenopopulations are quite similar. Using complex population indicators, the highest phytocoenotic functioning potential was revealed for coenopopulations from Pinetum (sylvestris) vacciniosum (myrtilli), Pineto (sylvestris)-Betuletum (pendulae) vaccinioso (myrtilli)-ledosum (palustris), and Pinetum (sylvestris) sphagnosum (cuspidatі) phytocoenoses.