Репродуктивна стратегія адвентивного моху Сampylopus introflexus (Leucobryaceae, Bryophyta) на територіях гірничодобувних підприємств Львівщини - Лобачевська, О.В.; Соханьчак, Р.Р. (Український ботанічний журнал, 2017)
Визначено особливості репродуктивної здатності адвентивного моху Сampylopus introflexus на техногенних територіях, де здійснюється підземна виплавка сірки, відвалах вугільних шахт та колишньому торф'яному кар'єрі у Львівській обл. У десяти досліджених локалітетах дводомного моху проаналізовано кількість і співвідношення чоловічих, жіночих та рослин без гаметангіїв, продуктивність фертильних особин, а також оцінено активність утворення спеціалізованих безстатевих пропагул та спорогонів. Відзначено високий потенціал моху до генеративного та вегетативного поновлення, значну мінливість фенотипного статевого співвідношення у двостатевих мохових дернинах, у яких переважали жіночі особини. Чоловічі рослини мають більші можливості для поширення верхівковими виводковими бруньками і заселення нових територій, що зумовлює велику кількість одностатевих мохових дернин і різне статеве співвідношення дозрілих фертильних особин. Більшу продуктивність чоловічих рослин виявлено у вологіших локалітетах, тоді як відкриті сонячні місцезростання сприятливіші для формування жіночих особин. Встановлено, що стресові умови на девастованих територіях гірничодобувних підприємств істотно впливають на розвиток спорофіту й життєздатність спор С. introflexus. У коробочках моху з локалітетів вугільних відвалів було до 85% абортивних спор. Для всіх локалітетів відзначено активне утворення спеціалізованих виводкових пропагул – опадаючих верхівок упродовж осінньо-весняного періоду та розмноження фрагментами пагонів та дернин. Определены особенности репродуктивной способности адвентивного мха Сampylopus introflexus на техногенных территориях, где осуществлялась подземная выплавка серы, отвалах угольных шахт и бывшего торфяного карьера во Львовской обл. В десяти исследованных локалитетах двудомного мха проанализированы количество и соотношение мужских, женских и растений без гаметангиев, продуктивность фертильных особей, а также оценена активность образования специализированных бесполых пропагул и спорогонов. Отмечен высокий потенциал мха к генеративному и вегетативному возобновлению, значительная изменчивость фенотипического полового соотношения в двуполых моховых дерновинах, у которых установлено преобладание женских особей. Мужские растения имеют большие возможности для распространения верхушечными выводковыми почками и заселения новых территорий, что приводит к росту количества однополых моховых дерновинок и разному половому соотношению зрелых фертильных особей. Большая продуктивность мужских растений обнаружена во влажных локалитетах, тогда как открытые солнечные места произрастания более благоприятны для формирования женских особей. Установлено, что на девастированных территориях горнодобывающих предприятий стрессовые условия существенно влияют на развитие спорофита и жизнеспособность спор С. introflexus. В коробочках растений из локалитетов угольных отвалов было до 85% абортивных спор. Во всех локалитетах отмечено активное образование специализированных выводковых пропагул – опадающих верхушек в течение осенне-весеннего периода и размножение фрагментами побегов и дерновин. Features of reproductive capacity of the alien moss Campylopus introflexus in anthropogenic areas (dumps of coal mines, underground sulfur smelting and former peat quarry) of Lviv Region were investigated. In 10 studied localities the following parameters of the moss development have been analyzed: number and ratio of male, female plants and those without gametangia; productivity of fertile plants; in addition, the forming activity of specialized asexual propagulas and sporogonia has been also assessed. The high potential of the moss for generative and vegetative regeneration, significant variability of phenotypical sex ratio of bisexual moss turfs, mostly prevailed by females, were observed. Male plants have more opportunities to spread by brood or shoot tips breaking off and to colonize new areas, producing a large number of unisexual moss turfs and different sex ratio of mature fertile individuals. The higher productivity of male plants was found in more humid localities, while open sunny habitats are favourable for female individuals. It was established that stress conditions in the devastated areas of mining enterprises significantly affect the development of sporophyte and vitality of C. introflexus spores. In the moss capsules from the localities of coal dumps, there were up to 85% of abortive spores. The active forming of specialized brood organs, namely the breaking off shoot tips during autumn and spring periods and reproduction by fragments of shoots and turfs, have been observed in all localities.