Distribution of Endophyllum sempervivi (Pucciniales) in Ukraine - Tykhonenko, Yu.Ya.; Heluta, V.P. (Український ботанічний журнал, 2017)
У травні 2016 р. на кладовищі с. Борзова (Волинська обл., Україна) був відмічений епіфітотійний розвиток гриба Endophyllum sempervivi на Jovibarba globifera – новому для України виді й роді живильних рослин. У Північній Європі (Бельгія, Великобританія, Данія, Ірландія, Нідерланди, Норвегія, Швеція), Канаді (Онтаріо) і США (північно-східні штати) E. sempervivi трапляється поза ареалом природного поширення Sempervivum і Jovibarba але, очевидно, відсутній у Марокко, Іспанії на південь від Піренеїв, Італії на південь від Альп і в західній Азії (Кавказ), незважаючи на присутність там аборигенних видів роду Sempervivum. У статті наведено список усіх локалітетів, в яких Е. sempervivi був зареєстрований в Україні. Робота ілюстрована мікрофотографіями, отриманими за допомогою сканувального електронного мікроскопа. В мае 2016 г. на кладбище с. Борзова (Волынская обл., Украина) было отмечено эпифитотийное развитие гриба Endophyllum sempervivi на Jovibarba globifera – новом для Украины виде и роде питающих растений. В Северной Европе (Бельгия, Великобритания, Дания, Ирландия, Нидерланды, Норвегия, Швеция), Канаде (Онтарио) и США (северо-восточные штаты) E. sempervivi встречается вне ареала естественного распространения Sempervivum и Jovibarba, но, очевидно, отсутствует в Марокко, Испании южнее Пиренеев, Италии южнее Альп и в западной Азии (Кавказ), несмотря на присутствие там аборигенных видов рода Sempervivum. В статье приведен список всех локалитетов, в которых Е. sempervivi был зарегистрирован в Украине. Работа иллюстрирована микрофотографиями, полученными с помощью сканирующего электронного микроскопа. Epiphytotic development of the rust fungus Endophyllum sempervivi was recorded in May 2016 in the cemetery of Borzova village (Volhynian Region, Ukraine) on Jovibarba globifera, a host species and genus new for Ukraine. In northern Europe (Belgium, Denmark, Ireland, Netherlands, Norway, Sweden, UK), USA (northeastern states) and Canada (Ontario) E. sempervivi occurs beyond the area of natural distribution of Sempervivum and Jovibarba; however, it is apparently absent in Morocco, Spain south of the Pyrenees, Italy south of the Alps and in west Asia (the Caucasus) despite the presence of indigenous species of Sempervivum. A list of all localities in which E. sempervivi was recorded in Ukraine is provided. The article is illustrated by micrographs obtained by scanning electron microscopy.