Нова знахідка Glycyrrhiza glabra (Fabaceae) в Одеській області - Дубина, Д.В.; Еннан, А.А.; Вакаренко, Л.П.; Дзюба, Т.П.; Шихалєєва, Г.М. (Український ботанічний журнал, 2017)
Знайдено в Лиманському р-ні Одеської обл. поблизу с. Кубанка на схилі лівого берега Куяльницького лиману новий локалітет виду Glycyrrhiza glabra (Fabaceae), включеного до "Червоної книги України". Це найзахідніше його місцезнаходження в Україні. До цього часу наявність виду в природних місцезростаннях Одеської обл. не була документально підтверджена. В статті наводиться детальна екологічна та ценотична характеристика виявлених ценопопуляцій G. glabra, висвітлені особливості рослинних угруповань, до складу яких вони входять. Встановлено, що інтенсивні абразійно-зсувні процеси, характерні для лівобережних схилів лиману, створюють умови, сприятливі для існування популяції G. glabra. Водночас випасання свійської худоби негативно впливає на віковий склад ценопопуляцій, оскільки їхнє насіннєве поновлення практично відсутнє. Життєздатність популяцій підтримується лише за рахунок вегетативного розмноження. Розроблені пропозиції щодо здійснення системи заходів для підтримання оптимального функціонування існуючих ценопопуляцій G. glabra на Куяльницькому лимані та репатріації цього виду на інші ділянки схилів. Також пропонується змінити в "Офіційному переліку рідкісних видів рослин Одеської обл." статус цього виду з "неоцінений" на "зникаючий". Наголошується на необхідності створення НПП "Куяльницький" як умови збереження єдиної в Європі екосистеми, в якій поєднуються мегагалофільні, пустельно-степові, чагарниково-степові й зонально-степові біотопи та їхні раритетні компоненти, зокрема G. glabra. Найден в Лиманском районе Одесской обл. в окрестностях с. Кубанка на склоне левого берега Куяльницкого лимана новый локалитет вида Glycyrrhiza glabra (Fabaceae), занесенного в "Красную книгу Украины". Это самое западное его местонахождение в Украине. Ранее наличие вида в природных условиях в Одесской обл. не было документально подтверджено. В статье приводится детальная экологическая и ценотическая характеристика найденных ценопопуляций G. glabra, рассмотрены особенности растительных сообществ, в состав которых они входят. Установлено, что интенсивные абразионные процессы, характерные для левобережных склонов лимана, создают условия, благопрятные для существования популяций G. glabra. В то же время выпас домашнего скота отрицательно влияет на возрастной состав популяций, поскольку им уничтожаются генеративные побеги, что приводит к отсутствию семенного возобновления. Жизнеспособность популяций поддерживается только за счет вегетативного размножения. Разработаны предложения по проведению системы мероприятий для поддержания оптимального функционирования ценопопуляции G. glabra в данном локалитете и репатриации этого вида на другие участки долины Куяльницкого лимана. Также предлагается заменить в "Офіційному переліку рідкісних видів рослин Одеської обл." статус этого вида из "неоцененный" на "исчезающий". Указывается на необходимость создания НПП "Куяльницкий" как непременного условия сохранения единственной в Европе экосистемы, в которой объединены ультрагалофильные, пустынно-степные, кустарниково-степные, зональностепные биотопы и их раритетные компоненты, в частности G. glabra. A new locality of Glycyrrhiza glabra (Fabaceae), a species listed in the Red Data Book of Ukraine, is reported. For this species, the reported locality on the left bank of the Kuyalnyk Estuary, near Kubanka village in Lymanskyi District, Odesa Region, is the westernmost one in Ukraine. Up to now, the species was not registered in Odesa Region. The article provides a detailed environmental and cenotic characteristics of the populations of Glycyrrhiza glabra as well as of those plant communities in which they were recorded. It was found that quite intense soil abrasion on the left bank of the estuary slope provides a favourable environment for populations of Glycyrrhiza glabra. However, goat and sheep grazing has negative impact on age composition of the populations due to no seed formation without generative shoots. Populations vitality is supported only by vegetative reproduction. The proposals are made to take measures for maintaining optimum conditions for the existing populations of Glycyrrhiza glabra in the Kuyalnyk Estuary and restoration of this species over the slopes. It is also proposed to replace the present "Not Evaluated" category of this species with "Endangered" in "The Official List of Rare Species of Plants of Odesa Region". The necessity of establishing Kuyalnyk National Nature Park to protect a unique ecosystem in Europe, which combines megahalophyte, desert, shrub and steppe habitats and their rare components, including Glycyrrhiza glabra, is emphasized.