Молекулярно-генетичні дослідження моху Аulacomnium arenopaludosum - Бойко, М.Ф.; Овсієнко, В.М.; Скребовська, С.В. (Український ботанічний журнал, 2016)
Досліджено вторинну структуру ITS2 моху Aulacomnium
аrenopaludosum Boiko (визначено шляхом послідовної
збірки спіралей H1-H4). Зроблено порівняння анатомо-морфологічної та молекулярно-генетичної будови
A. аrenopaludosum з іншими представниками роду Aulacomnium (A. androgynum, A. palustre, A. palustre subsp.
іmbricatum). Aulacomnium аrenopaludosum як самостійний
вид за комплексом анатомо-морфологічних та еколого-біологічних ознак має багато відмінностей від порівнюваних представників роду. Молекулярно-генетичні
дані, отримані за результатами реконструкції вторинної
будови ITS2 різних представників роду Aulacomnium,
підтверджують видову самостійність Aulacomnium
аrenopaludosum. Від A. рalustre він відрізняється наявністю в «стеблах» та петлях двох напівкомпенсаторних змін
та чотирьох інделів, від A. palustre subsp. іmbricatum – наявністю однієї напівкомпенсаторної зміни та наявністю п'яти нуклеотидних змін у «стеблах» і петлях, а від
A. androgynum – наявністю трьох компенсаторних змін,
чотирьох напівкомпенсаторних змінами та шести інделів, змін у «стеблах» і петлях. Исследована вторичная структура ITS2 мха Aulacomnium
аrenopaludosum Boiko (определена путем последовательной сборки спиралей H1-H4). Проведено сравнение
анатомо-морфологического и молекулярно-генетического строения A. аrenopaludosum с другими представителями рода Aulacomnium (A. androgynum, A. рalustre,
A. palustre subsp. imbricatum). Aulacomnium аrenopaludosum
как самостоятельный вид по комплексу анатомо-морфологических и эколого-биологических признаков имеет
много отличий от сравниваемых представителей рода.
Молекулярно-генетические данные, полученные по
результатам реконструкции вторичного строения ITS2
разных представителей рода Aulacomnium, подтверждают
видовую самостоятельность Aulacomnium аrenopaludosum.
От A. рalustre он отличается наличием в «стеблях» и петлях двух полукомпенсаторных изменений и четырех инделей, от A. palustre subsp. imbricatum – наличием одного полукомпенсаторного изменения и наличием пяти
нуклеотидных изменений в «стеблях» и петлях, а от
A. androgynum – наличием трех компенсаторных изменений, четырех полукомпенсаторных изменений и шести
инделей, изменений в «стеблях» и петлях. The ITS2 secondary structure of the moss Aulacomnium arenopaludosum Boiko (defined by sequential
gathering of helixes H1-H4) was studied. The anatomical, morphological structure and molecular genetic structure of
A. arenopaludosum was compared with those of other members of the genus Aulacomnium (A. androgynum, A. palustre,
A. palustre subsp. imbricatum). Aulacomnium arenopaludosum as a separate species due to complex of anatomical,
morphological, ecological and biological characteristics has many differences from the compared taxa of Aulacomnium.
Molecular genetic data obtained as a result of reconstruction of ITS2 secondary structure of different species of
Aulacomnium confirm that Aulacomnium arenopaludosum is a separate species. It differs from A. рalustre in the presence
of 2 semi-compensatory changes and 4 indels in "stems" and loops; from A. palustre subsp. іmbricatum – in the presence
of one semi-compensatory change and of 5 nucleotide changes in the "stems" and loops; from A. androgynum – in the
presence of 3 compensatory changes, 4 semi-compensatory changes and 6 indels in "stems" and loops.