Рід Cercidospora (Dothideales) в Україні - Дармостук, В.В. (Український ботанічний журнал, 2016)
У статті узагальнені дані щодо представників роду
Cercidospora на території України, наведено їхні описи,
екологічні особливості та поширення в нашій країні.
Представники роду характеризуються зеленувато-блакитним до коричневого забарвленням стінок псевдотеція та гіаліновими аскоспорами. Вперше для України
наведено два види: Cercidospora lobothalliae (властиві одноклітинні аскоспори та зростання на слані Lobothallia
radiosa); Cercidospora solearispora (характерні двоклітинні аскоспори, в яких верхня клітина набагато більша
за нижню, зростає на слані епілітних представників
Aspicilia s. l.). Наведено ключ для визначення видів роду
Cercidospora, виявлених в Україні, і видів, що з часом можуть бути знайдені на цій території. В статье обобщены данные о представителях рода
Cercidospora на территории Украины, приведены их
описания, экологические особенности и распространение в стране. Представители рода характеризуются зеленовато-голубым до коричневого цветом стенок
псевдотеция и гиалиновыми аскоспорами. Впервые для
Украины приведены два вида: Cercidospora lobothalliae
(присущи одноклеточные аскоспоры и произростание на слоевище Lobothallia radiosa); для Cercidospora
solearispora типичны двухклеточные аскоспоры, у
которых верхняя клетка гораздо больше, чем нижняя
(произрастает на слоевище эпилитных представителей
Aspicilia s. l.). Приведен ключ для определения представителей рода Cercidospora, произрастающих в Украине, и
видов, которые со временем могут быть найдены на её
территории. The data about representatives of the genus Cercidospora in Ukraine, their descriptions, ecology and distribution
in Ukraine are provided. This genus is characterized by greenish-blue to brown pseudothecia walls and hyaline ascospores.
Two species of the genus are for the first time reported for Ukraine: Cercidospora lobothalliae, characterized by aseptate
ascospores and growth on thallus of Lobothallia radiosa, and Cercidospora solearispora with 1-septate ascospores, upper
cell much larger than the lower one, and growth on thallus of epilithic species of Aspicilia s. l. A key to the species of the
genus Cercospora in Ukraine, including species which can be found in the country, is given.