First records of teleomorph of an invasive fungus Erysiphe macleayae (Erysiphales) in Ukraine - Heluta, V.P.; Kovalchuk, V.P.; Chumak, P.Ya. (Український ботанічний журнал, 2016)
It is reported that in 2015 an invasive powdery mildew fungus, Erysiphe macleayae (Erysiphales, Ascomycota), formerly known in Ukraine only in its anamorph stage, began to form mature fruiting bodies on Chelidonium majus and Macleaya microcarpa (Papaveraceae). Morphologically, they are almost identical to the chasmothecia of Slovak specimens. Ukrainian materials are also similar to E. macleayae samples described from China although having slightly larger chasmothecia and slightly smaller asci and ascospores. Teleomorph of the fungus was found in three localities in the city of Kiev and Kiev Region. Another species of Macleaya, M. cordata, was infected only by the anamorph of E. macleayae. The specimens studied are stored in the National Herbarium of M.G. Kholodny Institute of Botany, National Academy of Sciences of Ukraine (KW). The authors assume that formation of fruiting bodies of E. macleayae may be caused by an extremely hot summer in 2015. Another possible explanation is that a new biotype of E. macleayae has migrated from South Asia into Ukraine and subsequently formed mature chasmothecia through the sexual process with the indigenous European populations of the fungus. Повідомляється, що в 2015 р. інвазійний борошнисторосяний гриб Erysiphe macleayae (Erysiphales, Ascomycota), який раніше був відомий в Україні лише на стадії анаморфи на Chelidonium majus і Macleaya microcarpa (Papaveraceae), почав утворювати тут повноцінні плодові тіла. За морфологічними ознаками вони близькі до хазмотеціїв зразків із Словаччини. Українські матеріали також доволі близькі до зразків E. macleayae, описаних з Китаю, однак мають трохи більші за розміром хазмотеції, які містять дещо менші сумки та сумкоспори. Телеоморфу цього гриба знайдено в трьох локалітетах у м. Києві та Київській обл. Ще на одному виді, Macleaya cordata, реєструвалася лише анаморфа E. macleayae. Досліджені зразки передані до Національного гербарію Інституту ботаніки імені М.Г. Холодного НАН України (KW). Автори припускають, що утворення плодових тіл E. macleayae, можливо, спричинене надзвичайно спекотним літом 2015 р. Однак не виключено, що в Україну з Південно-Східної Азії мігрував новий біотип цього гриба, який може з європейською популяцією E. macleayae вступати в статевий процес й утворювати повноцінні хазмотеції. Сообщается, что в 2015 г. инвазионный мучнисторосяной гриб Erysiphe macleayae (Erysiphales, Ascomycota), ранее известный в Украине только на стадии анаморфы на Chelidonium majus и Macleaya microcarpa (Papaveraceae), начал образовывать здесь полноценные плодовые тела. По морфологическим признакам они практически идентичны хазмотециям образцов из Словакии. Украинские материалы также довольно близки к образцам E. macleayae, описанным из Китая, однако имеют несколько крупнее хазмотеции, слегка более мелкие сумки и сумкоспоры. Телеоморфа этого гриба найдена в трёх локалитетах в г. Киеве и Киевской обл. Еще на одном виде, Macleaya cordata, регистрировалась только анаморфа E. macleayae. Исследованные образцы переданы в Национальный гербарий Института ботаники имени Н.Г. Холодного НАН Украины (KW). Авторы допускают, что образование плодовых тел E. macleayae, возможно, вызвано чрезвычайно жарким летом 2015 г. Однако не исключено, что в Украину из Юго-Восточной Азии мигрировал новый биотип этого гриба, который может с европейской популяцией E. macleayae вступать в половой процесс и образовывать полноценные хазмотеции.