Стан та завдання вивчення мохоподібних міст України - Барсуков, О.О.; Гапон, Ю.В. (Український ботанічний журнал, 2016)
Подано загальний огляд напрямків вивчення мохоподібних в умовах міських екосистем, розглянуто теоретичні та прикладні аспекти флористичних, геоботанічних, екологічних, біоіндикаційних досліджень, а також
проблеми збереження різноманіття Bryobionta у міських
біотопах. Докладно проаналізовано історію та сучасний
стан бріологічних досліджень у містах України із залученням власних результатів авторів. Найбільшого розвитку в нашій країні набули флористичні та біоіндикаційні дослідження. Достатньо повно вивчено бріофлору
Києва, Харкова, Львова, Полтави і деяких малих міст.
Однак порівняння, узагальнення та інтерпретація цих
даних утруднюється внаслідок їхньої фрагментарності,
різного розуміння дослідниками меж урбоекосистеми, а
в деяких випадках — через давність і відсутність повторних досліджень. Тому авторами сформульовані вимоги
комплексного стандартизованого підходу до вивчення
міських бріобіонтів, який планується реалізувати у подальших дослідженнях на території Роменсько-Полтавського геоботанічного округу. Приведён общий обзор направлений изучения мохообразных в условиях городских экосистем, рассмотрены
теоретические и прикладные аспекты флористических,
геоботанических, экологических, биоиндикационных
исследований, а также проблемы сохранения разнообразия Bryobionta в городских биотопах. Подробно проанализирована история и современное состояние бриологических исследований в городах Украины, включая
собственные результаты авторов. Наибольшее развитие
в нашей стране получили флористические и биоиндикационные исследования. Достаточно полно изучена
бриофлора Киева, Харькова, Львова, Полтавы и ряда
мелких городов. Однако сравнение, обобщение и интерпретация этих данных затруднены вследствие их фрагментарности, различного понимания исследователями
границ урбоэкосистемы, а в ряде случаев — большой
давности. Поэтому авторами сформулированы требования к комплексному стандартизированному подходу к
изучению городских бриобионтов, который планируется
реализовать в ходе дальнейших исследований на территории Роменско-Полтавского геоботанического округа. General overview of the trends of bryophyte research in urban ecosystems is presented, as well as applied
and theoretical aspects of floristic, environmental, bioindication studies and conservation issues of bryophytes in urban
habitats. The paper contains a detailed analysis of history and the current state of urban bryologiсal research in Ukraine.
Floristic and bioindication aspects are the most studied in our country. The bryofloras of Kyiv, Kharkiv, Lviv, Poltava
and some small cities is quite well investigated. However, the comparison, synthesis and interpretation of these data are
complicated because of their fragmentation, different understanding of the urban ecosystem boundaries by researchers,
and in some cases due to very old data and lack of regular observations. Therefore we have formulated the requirements
of integrated standard approach for investigation of urban bryobionts which is planned to be implemented in further
studies within Romny-Poltava Geobotanical District.