Хорологія та охорона рідкісних видів папоротей скельних біотопів Поліської частини Житомирської області - Орлов, О.О.; Безсмертна, О.О.; Якушенко, Д.М. (Український ботанічний журнал, 2016)
Детально наведено хорологію Asplenium ruta-muraria,
A. scolopendrium, A. septentrionale, A. × alternifolium, Polypodium vulgare, Woodsia ilvensis у Житомирському Поліссі,
складено картосхеми їхнього поширення. Підтверджено, що Woodsia alpina, Cystopteris montana, Polypodium interjectum, Oreopteris limbosperma для регіону досліджень
наводилися помилково. Проаналізовано головні причини зникнення популяцій Asplenium ruta-muraria, A. scolopendrium та зменшення чисельності популяцій Woodsia ilvensis, Asplenium× alternifolium – будівництво високих
гребель на річках Тетерів, Гнилоп'ять, видобуток граніту,
рекреація. Показано, що у регіоні в об'єктах природнозаповідного фонду забезпечена охорона лише Asplenium
septentrionale та Polypodium vulgare; не забезпечена охорона Asplenium× alternifolium. Зникаючим видом у регіоні
та Україні є Woodsia ilvensis. Зроблено узагальнюючий
висновок, що охорона популяцій скельних папоротей
можлива лише на основі біотопічного підходу. Детально приведена хорология Asplenium ruta-muraria,
A. scolopendrium, A. septentrionale, A. × alternifolium, Polypodium vulgare, Woodsia ilvensis в Житомирском Полесье,
составлены картосхемы их распространения. Подтверждено, что Woodsia alpina, Cystopteris montana, Polypodium interjectum, Oreopteris limbosperma для региона исследований приводились ошибочно. Проанализированы
основные причины исчезновения популяций Asplenium
ruta-muraria, A. scolopendrium и уменьшения численности популяций Woodsia ilvensis, Asplenium× alternifolium –
строительство высоких плотин на реках Тетерев, Гнилопять, добыча гранита, рекреация. Показано, что в
регионе в объектах природно-заповедного фонда обеспечена охрана только Asplenium septentrionale и Polypodium
vulgare; не обеспечена охрана Asplenium× alternifolium.
Исчезающим видом в регионе и Украине является Woodsia ilvensis. Сделан обобщающий вывод, что охрана популяций скальных папоротников возможна только на
основе биотопического подхода. Chorology of Asplenium ruta-muraria, A. scolopendrium, A. septentrionale, A. × alternifolium, Polypodium
vulgare, and Woodsia ilvensis in Zhytomyr Polissya was analyzed in detail. The schematic maps of their distribution are
provided. Woodsia alpina, Cystopteris montana, Polypodium interjectum, and Oreopteris limbosperma were erroneously
reported for the study region. The main reasons of disappearance of the populations of Asplenium ruta-muraria and
A. scolopendrium and decrease in population number of Woodsia ilvensis and Asplenium× alternifolium are high dams
construction on the rivers Teteriv and Gnylopiat’, granite extraction, and recreation. It has been shown that only
Asplenium septentrionale and Polypodium vulgare are protected in the region within the objects of natural reserve fund;
conservation of Asplenium× alternifolium is not maintained. Woodsia ilvensis is an endangered species in the study region
and in Ukraine. A general conclusion was made that conservation of populations of rock ferns is possible only on the
basis of the biotope approach.