Біотопи природоохоронного науково-дослідного відділення "Буркути" Національного природного парку "Олешківські піски" - Мельник, Р.П.; Садова, О.Ф.; Мойсієнко, І.І. (Український ботанічний журнал, 2016)
На основі власних досліджень та проведеного аналізу
літературних даних інших дослідників подається кла сифікація біотопів території ПНДВ «Буркути» НПП
«Олешківські піски». Територія знаходиться в межах
Чалбаської арени Нижньодніпровських пісків і займає
площу 1240, 2га (15,5 % території парку). Природні і на півприродні ділянки «Буркут» вкриті рослинним покри вом, який представлений водними, прибережно-водни ми, лучними, степовими, чагарниковими та лісовими
угрупованнями. У статті наведено класифікацію біотопів
дослідженої території відповідно до класифікаційної
схеми EUNIS. Назви біотопів адаптовані до української
мови. Для кожного біотопу подано характеристику рос линності цієї території. З огляду на те, що в базі даних
EUNIS відсутні код і назва псамофітного біотопу, в рос линному покриві якого домінантом є Salix rosmarinifolia,
ми пропонуємо присвоїти йому код і назву: «F9.24а
Псамофітні рідколісся з низькорослими вербами (Salix
rosmarinifolia)». Відповідно до Бернської конвенції під
охороною знаходяться наступні типи біотопів ПНДВ
«Буркути», перелік яких наведено в її Резолюції №4:
Е1.2; Е1.9; G1.7. На основе собственных исследований и проведенно го анализа литературных данных других исследовате лей приводится классификация биотопов территории
ПНДВ «Буркуты» НПП «Олешковские пески». Террито рия ПНДВ «Буркуты» находится в пределах Чалбаськой
арены Нижнеднепровских песков и занимает площадь
1240, 2 га (15,5 % территории парка). Природные и полу естественные участки «Буркут» покрыты растительным
покровом, который представлен водными, прибреж но-водными, луговыми, степными, кустарниковыми
и лесными сообществами. В статье приведена класси фикация биотопов исследованной территории в соот ветствии с классификационной схемой EUNIS. Назва ния биотопов адаптированы к украинскому языку. Для
каждого биотопа дана характеристика растительности
этой территории. Учитывая то, что в базе данных EUNIS
отсутствуют код и название псаммофитного биотопа, в
растительном покрове которого доминантом есть Salix
rosmarinifolia, мы предлагаем присвоить ему код и назва ние: «F9.24а Псаммофитные редколесья с низкорослы ми ивами (Salix rosmarinifolia)». Согласно Бернской кон венции под охраной находятся следующие типы биото пов ПНДВ «Буркуты», перечисленные в ее резолюции
№4: Е1.2; Е1.9; G1.7. Based on our own research and analysis of the data published by other researchers, a classification of habitats
of Burkuty Reserve Area of Oleshkivski Pisky National Nature Park is given. This area is situated within Chalbaska arena
of the Lower Dnieper sands and occupies 1240.2 ha (15.5% of the Park territory). Natural and semi-natural vegetation
of Burkuty Reserve Area is represented by aquatic, coastal aquatic, meadow, steppe, shrub and forest communities. The
article presents the classification of habitats on the investigated territory in accordance with the EUNIS classification
scheme. Names of the habitats were adapted to the Ukrainian language. For each biotope vegetation characteristics are
provided. Since EUNIS database does not contain a code and name of psammophyte habitat, where Salix rosmarinifolia
is a dominant of vegetation cover, we propose to indicate those as follows: «F9.24a Psammophyte woodlands with stunted
willow (Salix rosmarinifolia)». According to the Bern Convention, the following types of habitats of the Burkuty Reserve
Area are under protection and are listed in the Resolution No. 4: E1.2; E1.9; G1.7.