Unguiculariopsis (Helotiaceae, Helotiales) – новий рід для мікобіоти України - Дармостук, В.В.; Наумович, Г.О. (Український ботанічний журнал, 2016)
Рід Unguiculariopsis уперше наводиться для території
України з долини р. Інгулець. У статті наведені опис,
екологічні особливості, місцезнаходження в Україні та
загальне поширення нового для мікобіоти України ліхенофільного гриба U. thallophila. Зростає на слані та апотеціях Protoparmeliopsis muralis, характеризується сидячими
опушеними, коричневими апотеціями, бітунікатними
8-споровими сумками, та одноклітинними, еліпсоїдними аскоспорами та септованими, розгалуженими парафізами. Род Unguiculariopsis впервые приводится для территории
Украины из долины р. Ингулец. В статье даны описание,
экологические особенности, местонахождение в Украине и общее распространение нового для микобиоты
Украины лихенофильного гриба U. thallophila. Произрастает на слоевище и апотециях Protoparmeliopsis muralis,
характеризуется сидячими опушенными, коричневыми
апотециями, битуникатными 8-споровыми сумками и
одноклеточными, эллипсоидными аскоспорами, а также
септованными, разветвленными парафизами. The genus Unguiculariopsis is reported as new for Ukraine from the valley of the Ingulets River. The description,
ecology, localities in Ukraine and distribution data for U. thallophila are provided. This lichenicolous fungus grows on
thallus and apothecia of Protoparmeliopsis muralis and is characterized by sessile brown apothecia with hairs, bitunicate
8-spored asci, 0-septate ellipsoid ascospores and septate branched paraphyses.