New records of the invasive fungus Melampsoridium hiratsukanum (Pucciniales) in Ukraine - Tykhonenko, Yu.Ya.; Heluta, V.P.; Dudka, I.O. (Український ботанічний журнал, 2016)
In Vyzhnytsia National Nature Park (Chernivtsi Region, Ukraine), an invasive rust fungus Melampsoridium
hiratsukanum was recorded on the new for Ukraine host plants, Alnus glutinosa and Alnus × pubescens, the natural hybrid
of A. incana and A. glutinosa. In Europe M. hiratsukanum is currently known from Austria, Czech Republic, Denmark,
Estonia, Finland, Hungary, Germany, Italy, Latvia, Lithuania, Norway, Poland, Romania, Russia, Slovakia, Sweden,
Switzerland, Turkey, UK, and Ukraine. At present, the distribution of M. hiratsukanum in Ukraine is confined to the
Ukrainian Carpathians; however, it could not be excluded that in future it may spread into the lowland part of the
country. A list of all localities in which M. hiratsukanum was recorded in Ukraine is presented. The article is illustrated
by micrographs obtained by scanning electron microscopy. Повідомляється про знахідки на території Національного природного парку «Вижницький» (Чернівецька обл.,
Україна) інвазійного іржастого гриба Melampsoridium hiratsukanum на нових для України живильних рослинах –
Alnus glutinosa і Alnus × pubescens, природному гібриді
A. incana і A. glutinosa. Нині в Європі M. hiratsukanum відомий з Австрії, Великобританії, Данії, Естонії, Італії, Латвії, Литви, Німеччини, Норвегії, Польщі, Росії, Румунії,
Словаччини, Туреччини, Угорщини, України, Фінляндії,
Чеської республіки, Швейцарії та Швеції. На сьогодні
поширення M. hiratsukanum в Україні обмежується регіоном Українських Карпат, хоча в майбутньому, з огляду
на освоєння цим грибом A. glutinosa, не можна виключати його розповсюдження і на рівнинну частину країни.
Наведено список усіх локалітетів, у тому числі декілька
нових, у яких в Україні був відмічений M. hiratsukanum.
Робота ілюстрована мікрофотографіями, отриманими за
допомогою сканувального електронного мікроскопа. Сообщается о нахождении на территории Национального природного парка «Выжницкий» (Черновицкая обл.,
Украина) инвазионного ржавчинного гриба Melampsoridium hiratsukanum на новых для Украины питающих
растениях – Alnus glutinosa и Alnus × pubescens, природном гибриде A. incana и A. glutinosa. На сегодня в Европе
M. hiratsukanum известен из Австрии, Великобритании,
Венгрии, Германии, Дании, Италии, Латвии, Литвы,
Норвегии, Польши, России, Румынии, Словакии, Турции, Украины, Финляндии, Чешской республики,
Швейцарии, Швеции и Эстонии. В настоящее время
распространение M. hiratsukanum в Украине ограничивается регионом Украинских Карпат, хотя в будущем,
учитывая освоение этим грибом A. glutinosa, нельзя
исключить возможность его проникновения и на равнинную часть страны. Приведен список всех локалитетов, в том числе несколько новых, в которых в Украине
был отмечен M. hiratsukanum. Работа иллюстрирована
микрофотографиями, полученными с помощью сканирующего электронного микроскопа.