Таксономічна структура колекційних фондів родини Orchidaceae у провідних гербаріях Львова - Климишин, О.С.; Сичак, Н.М. (Український ботанічний журнал, 2016)
Проведено повну інвентаризацію гербарних фондів родини Orchidaceae трьох найбільших колекцій Львова: гербарію Львівського національного університету імені Івана Франка (LW), Державного природознавчого музею НАН України (LWS) та Інституту екології Карпат НАН України (LWKS). У гербаріях Львова зберігається 4465 гербарних аркушів з 19 областей України. Найбільше їх зі Львівської (49,6 %), Івано-Франківської (17,8 %) і Закарпатської (14,5 %) областей. В часовому проміжку до 1910 р. зібрано 612 (13,7 %), від 1911 до 1960 рр. – 853 (19,1 %), упродовж 1961–2014 рр. – 3000 (67,2 %) гербарних аркушів. Спільними для трьох колекцій родини Orchidaceae є 24 роди й 45 видів. Загалом гербарні колекції нараховують 34 роди, 141 вид і підвид, які представляють 27 із 28 родів і 59 (84,3 %) із 70 видів, відзначених за останніми дослідженнями в Україні. Проведена полная инвентаризация гербарных фондов семейства Orchidaceae трех крупнейших коллекций Львова: гербария Львовского национального университета имени Ивана Франко (LW), Государственного природоведческого музея НАН Украины (LWS) и Института экологии Карпат НАН Украины (LWKS). В гербариях Львова хранится 4465 гербарных листов из 19 областей Украины. Больше всего – из Львовской (49, 6%), Ивано-Франковской (17,8 %) и Закарпатской (14,5 %) областей. Во временном промежутке к 1910 г. собрано 612 (13,7 %), с 1911 до 1960 гг. – 853 (19,1 %), и на протяжении 1961–2014 гг. – 3000 (67,2 %) гербарных листов. Общими для трех коллекций семейства Orchidaceae являются 24 рода и 45 видов. Указанные гербарные коллекции насчитывают 34 рода, 141 вид и подвид, которые представляют 27 из 28 родов и 59 (84,3 %) из 70 видов, отмеченных по последним исследованиям в Украине. A complete inventory of herbarium funds concerning the family Orchidaceae of the three largest collections in Lviv, namely Herbarium of Ivan Franko National University of Lviv (LW), the State Museum of Natural History, NAS of Ukraine (LWS), and Institute of Ecology of the Carpathians, NAS of Ukraine (LWKS), has been conducted. In general, 4465 herbarium sheets from 19 regions of Ukraine are being kept in the herbaria of Lviv. Most of them are from Lviv (49.6%), Ivano-Frankivsk (17.8%) and Transcarpathian (14.5%) Regions. Taking into consideration the time frame, 612 herbarium sheets (13.7%) have been collected by 1910, 853 (19.1%) – from 1911 to 1960, and 3000 (67.2%) – from 1961 to 2014. Common for the three collections of the family Orchidaceae are 24 genera and 45 species. In total, herbarium collections consist of 34 genera, 141 species and subspecies, representing 27 of 28 genera and 59 (84.3%) of 70 species recorded in recent studies in Ukraine.