Судинні рослини флори України, що є високоінвазійними в Північній Америці: географічний аналіз - Мосякін, А.С. (Український ботанічний журнал, 2016)
Високий інвазійний потенціал у Північній Америці мають 84 види судинних рослин природної флори України
(з 38 родин і 66 родів), які визнані як інвазійні на національних (США і Канада) і регіональних (штати, провінції та території) рівнях. Список цих видів проаналізовано з точки зору їх географічного поширення (первинні ареали). За кількістю видів домінують елементи,
що належать до Євразійської групи (загалом 64 види), де
найкраще представлені види з досить широкими ареалами: Євразійського (20 видів), Європейсько-західноазійського (17 видів), Євросибірського (10 видів) елементів.
Далі йдуть Давньосередземна (11 видів) та Європейська
(8 видів) групи. Це підтверджує емпірично встановлену
загальну закономірність, згідно з якою найбільший інвазійний потенціал (особливо при трансконтинентальних інвазіях) мають здебільшого широкоареальні види, а
площі первинних та вторинних частин ареалу виду часто
позитивно корелюють. Винятками є видові комплекси, у
яких відбуваються активні мікроеволюційні процеси, що
супроводжуються утворенням локальних географічних
рас, інвазійний потенціал яких може бути співставним з
таким у широко-ареальних видів. Высокий инвазионный потенциал в Северной Америке
имеют 84 вида сосудистых растений природной флоры
Украины (из 38 семейств и 66 родов), которые признаны
инвазионными на национальных (США и Канада) и региональных (штаты, провинции и территории) уровнях.
Список этих видов проанализирован с точки зрения их
географического распространения (первичные ареалы).
По количеству видов доминируют элементы, относящиеся к Евразийской группе (64 вида), где лучше всего
представлены виды с довольно широкими ареалами:
Евразийского (20 видов), Европейско-западноазиатского (17 видов), Евросибирского (10 видов) элементов. Далее следуют Древнесредиземная (11 видов) и Европейская (8 видов) группы. Эти подтверждает эмпирически
установленную общую закономерность, согласно которой наибольший инвазионный потенциал (особенно
при трансконтинентальных инвазиях) проявляют в основном широкоареальные виды, а площади первичных
и вторичных частей ареала вида часто положительно
коррелируют. Исключениями являются видовые комплексы, в которых происходят активные микроэволюционные процессы, сопровождающиеся образованием
локальных географических рас, инвазионный потенциал которых может быть сопоставим с таковым у широкоареальных видов. High invasive potential in North America is peculiar to 84 species of vascular plants native to Ukraine
(belonging to 38 families and 66 genera), which are recognized as invasive at national (USA and Canada) and regional
(states, provinces and territories) levels. The list of taxa has been analyzed from the viewpoint of their geographic
distribution (native ranges). By the number of species, elements of the Eurasian group (totally 64 species) dominate:
mostly species with wide ranges, representatives of the Eurasian (20 species), European-Western Asian (17 species),
and European-Siberian (10 species) elements. Next groups are Ancient Mediterranean (11 species) and European
(8 species) ones. These patterns confirm the empirical regularity indicating that the highest invasive potential (especially
in transcontinental invasions) is peculiar mainly to species with wide ranges, and areas of primary and secondary parts
of the total species range often positively correlate. Exceptions to this rule are species aggregates with active processes of
microevolution, involving the formation of local geographical races that sometimes have invasive potentials comparable
to those of wide-range species.