Еколого-ценологічна характеристика Scopolia carniolica (Solanaceae) в Україні. I. Синтаксономія лісів за участі Scopolia carniolica - Неграш, Ю.М.; Воробйов, Є.О. (Український ботанічний журнал, 2016)
У результаті синтаксономічного аналізу 94 геоботанічних описів широколистяних лісів Правобережної України за участі Scopolia сarniolica (вид занесений до Червоної книги України), встановлена їхня приналежність до класу Querco-Fagetea, порядку Fagetalia sylvaticae, до союзів Alnion incanae, Tilio platyphylli-Acerion pseudoplatani, Asperulo-Fagion, Cephalanthero-Fagion, Carpinion betuli та до 19 асоціацій. Фітоценотичний оптимум виду на досліджуваній території – це кленово-липово-ясеневі ліси союзу Tilio platyphylli-Acerion pseudoplatani на кам'янистих грунтах. На відміну від Центральної Європи, S. carniolica в Україні уникає геліотермофільних і ацидофільно-мезотрофних угруповань, на відміну від Кавказу – черноольхових лісів. В результате синтаксономического анализа 94 геоботанических описаний широколиственных лесов Правобережной Украины с участием охраняемого вида Scopolia сarniolica установлена их принадлежность к класу QuercoFagetea, порядку Fagetalia sylvaticae, союзам Alnion incanae, Tilio platyphylli-Acerion pseudoplatani, Asperulo-Fagion, Cephalanthero-Fagion, Carpinion betuli и 19 ассоциациям. Фитоценотический оптимум вида на изучаемой территории – это кленово-липово-ясеневые леса союза Tilio platyphylli-Acerion pseudoplatani на каменистых почвах. В отличие от Центральной Европы, S. carniolica в Украине избегает гелиотермофильных и ацидофильно-мезотрофных сообществ, а в отличие от Кавказа – черноольховых лесов. The syntaxonomic analysis of 94 geobotanical relevés of deciduous forests of the Right-Bank Ukraine with a rare species Scopolia carniolica was accomplished. They belong to the class Querco-Fagetea, order Fagetalia sylvaticae, alliances Alnion incanae, Tilio platyphylli-Acerion pseudoplatani, Asperulo-Fagion, Cephalanthero-Fagion, Carpinion betuli, and to 19 associations. Maple-lime-ash forests on stony soils of the alliance Tilio platyphylli-Acerion pseudoplatani are the phytocenological optimum of S. carniolica on study area. In contrast to Central Europe, S. carniolica in Ukraine is not present in heliotermophilic and acidophilic-mesotrophic syntaxa; in contrast to the Caucasus, it is absent in Alnus glutinosa forests.