Популяційний аналіз Аnthriscus sylvestris (Apiaceae) в умовах Лісової зони - Пашкевич, Н.А.; Березніченко, Ю.Г. (Український ботанічний журнал, 2016)
За різних екологічних умов досліджено ценопопуляції широко поширеного євразійського виду Аnthriscus sylvestris у Лісовій зоні України. Для з'ясування структурно-функціональних особливостей адаптації виду вивчали модельні ценопопуляції на узліссі діброви та на перезволоженій луці у Київській обл., а також на рудеральній ділянці й вільхових заростях Житомирської обл. Проведені морфометричний аналіз, обліки чисельності, обрахована абсолютна суха маса рослини на модельних ділянках, побудовані алокаційні спектри. Серед досліджених морфометричних ознак: висота та маса рослини, кількість суцвіть, квіток, насінин, діаметр суцвіття. Оцінено рівень мінливості виду за морфометричними критеріями та фітомасою. Найвищі рослини характерні для ценопопуляцій з відкритих місцезростань, найменші відзначені у ценопопуляції вільхового ценозу. Найбільшої фітомаси вид досягає на ділянках з поживними ґрунтами, формуючи велику кількість особин у клоні. Досліджені ознаки ценопопуляцій варіюють у межах 13–85%. За онтогенетичним аналізом у кожній з чотирьох модельних ценопопуляцій кількість вегетативних особин переважає над кількістю генеративних, проте загальна фітомаса генеративних особин більша (іноді в декілька разів) ніж передгенеративних. Кореляційний аналіз виявив низький рівень взаємозалежності між ознаками. Проведене популяційне дослідження A. sylvestris дозволило встановити особливості біології виду в Лісовій зоні України та встановити його адаптивний потенціал. Лівосторонній онтогенетичний спектр та переважання передгенеративних особин у всіх модельних ценопопуляціях свідчить про їхній інвазійний характер. В различных экологических условиях исследованы ценопопуляции широко распространенного евразийского вида Аnthriscus sylvestris в Лесной зоне Украины. Для выяснения структурно-функциональных особенностей адаптации вида изучены модельные ценопопуляции на опушке дубравы, на луговом переувлажненном участке в Киевской обл., а также на рудеральном участке и в ольховых зарослях Житомирской обл. Проведены морфометрический анализ, учет численности, рассчитана абсолютно сухая масса растений на модельных участках, построены аллокационные спектры. Среди исследованных морфометрических признаков: высота и масса растения, количество соцветий, цветков, семян, диаметр соцветия. Был оценен уровень изменчивости вида по морфометрическим критериям и фитомассе. Самые высокие растения характерны для ценопопуляций открытых местообитаний, низкорослые отмечены в ценопопуляции ольхового ценоза. Наибольшей фитомассы вид достигает на участках с питательными почвами, формируя большое количество особей в клоне. Исследованные признаки ценопопуляций варьируют в пределах 13–85%. Онтогенетический анализ показал, что в каждой из четырех модельных ценопопуляций преобладают вегетативные особи над генеративными, однако общая фитомасса последних больше (иногда в несколько раз), чем предгенеративних. Корреляционный анализ выявил низкий уровень взаимозависимости между признаками. Проведенное популяционное исследование A. sylvestris позволило установить особенности биологии вида в Лесной зоне Украины и установить его адаптивный потенциал. Левосторонний онтогенетический спектр и преобладание предгенеративных особей во всех модельных ценопопуляциях свидетельствуют об их инвазионном характере. Coenopopulations of a widespread Eurasian species, Anthriscus sylvestris, were studied in different environmental conditions of the Forest Zone in Ukraine. To investigate structural and functional features of species adaptation, the following model coenopopulations were studied: at the edge of oak forest in Kyiv Region, on disturbed wetland meadow, on ruderal area and in alder thickets in Zhytomyr Region. A morphometric analysis was conducted, account number was recorded, and absolute dry weight of plants in the model areas was determined. The morphometric characters, namely height and weight of plants, number of buds, flowers, seeds, buds diameter, were measured. The level of species variability was defined on the basis of morphometric criteria and phytomass. The highest plant populations are characteristic for open habitats, and the lowest ones were observed in coenopopulations of alder coenosis. In areas with rich soil, the species reaches the greatest biomass and a large number of individuals in the clone. The studied characteristics of coenopopulations are varying from 13% to 85%. Accodring to ontogenetic analysis, vegetative individuals prevail over generative in each of the seven model populations. However, total phytomass of generative individuals is higher (for some coenopopulations in several times) than that of pregenerative ones. Correlation analysis showed low levels of interdependencies between the features. The study of A. sylvestris populations allowed to establish biological features of the species in forest area of Ukraine and its adaptation potential. Left-hand ontogenetic spectrum in all model coenopopulations and domination of generative individuals indicate of their invasive nature