Методи лабораторних і польових досліджень флуоресценції хлорофілу - Поліщук, О.В. (Український ботанічний журнал, 2017)
Аналіз флуоресценції хлорофілу є одним з найбільш популярних методів, що застосовуються в лабораторних і польових дослідженнях рослин. Обговорюються основні методологічні підходи та параметри, які використовують в дослідженнях флуоресценції хлорофілу, а також їхнє застосування у фундаментальних і прикладних дослідженнях з фізіології рослин. Будучи принципово неінвазивним, аналіз флуоресценції хлорофілу дозволяє проводити дистанційний моніторинг фізіологічного стану інтактних рослин та раннє виявлення стресового стану за умов in situ. Анализ флуоресценции хлорофилла является одним из самых популярных методов, применяемых в лабораторных и полевых исследованиях растений. Обсуждаются основные методологические подходы и параметры, используемые в исследованиях флуоресценции хлорофилла, а также их применение в фундаментальных и прикладных исследованиях физиологии растений. Будучи принципиально неинвазивным, анализ флуоресценции хлорофилла позволяет проводить дистанционный мониторинг физиологического состояния интактных растений и раннее выявление стрессового состояния в условиях in situ. Chlorophyll fluorescence analysis is one of the most popular techniques used in the laboratory and field study of plants. This brief review discusses basic methodological approaches and parameters in chlorophyll fluorescence studies and their use in basic and applied plant physiology research. Being principally non-intrusive, chlorophyll fluorescence analysis allows distant monitoring of intact plants' physiological state and early detection of stresses in situ.