Морфологічні особливості насінин видів роду Pedicularis (Orobanchaceae) флори України - Данилевська, О.М.; Футорна, О.А. (Український ботанічний журнал, 2016)
Вивчена мікроморфологічна будова ультраструктури насіння 10 видів роду Pedicularis флори України. Проаналізовані морфологічні особливості (розмір, форма насіння, ультраструктура поверхні насінин, форма клітин,
особливості антиклінальних і периклінальних клітинних
стінок клітин), на основі яких виділено два типи ультраструктури: сітчастий і зморшкуватий. Сітчастий тип
характеризується піднятими, прямими, потовщеними
антиклінальними стінками та плоскими з гранулярною
ультраскульптурою периклінальними стінками. В межах сітчастого типу виділено п'ять підтипів: справжній
сітчастий, сітчасто-ямчастий, сітчасто-колікулярний,
сітчасто- мембранний, сітчасто-східчастий. У зморшкуватого типу клітини тести майже не проглядаються;
периклінальні стінки увігнуті або випуклі зі струменевогранулярною ультраскульптурою. Виділені типи ультраструктури насінин можуть бути використані як додаткові
діагностичні на видовому таксономічному рівні. Изучено микроморфологическое строение ультраструктуры семян 10 видов рода Pedicularis флоры Украины.
Проанализированы морфологические особенности
(размер, форма семян, ультраструктура поверхности
семян, форма клеток, особенности антиклинальных и
периклинальных клеточных стенок клеток) на основе
которых выделено два типа ультраструктуры: сетчатый
и морщинистый. Сетчатый тип характеризуется приподнятыми, прямыми, утолщенными антиклинальными стенками, периклинальные стенки плоские с гранулярной ультраскульптурой. В пределах сетчатого типа
выделено пять подтипов: настоящий сетчатый, сетчато-ямчатый, сетчато-коликулярный, сетчато-мембранный, сетчато-лестничный. У морщинистого типа ультраструктуры клетки тесты почти не просматриваются;
периклинальные стенки выпуклые со струисто-гранулярной ультраскульптурой. Выделенные типы ультраструктуры семян могут быть использованы как дополнительные диагностические на видовом таксономическом
уровне. Seed morphology of 10 species of Pedicularis was studied. Morphological features of seeds (size, shape,
surface ultrastructure, cell shape, characters of anticlinal and periclinal cell walls) were investigated and analyzed. Seed
morphological characteristics of 10 species of the genus which are present in the Ukrainian flora are described. The two
types of ultrastructure (reticulate and rugose) were distinguished. The reticulate type is characterized by the following
features: raised, straight, thickened anticlinal walls, flat periclinal walls with granular ultrasculpture. The reticulate
type is subdivided into five subtypes: regular reticulate, reticular-foveae, reticular-coliculate, reticular-membranous,
reticular-ladder-like. Indistinct cells of the testa and striated-wrinkled ultrasculpture of the periclinal wall are peculiar
for the rugose type. These types of seed ultrastructure can be used as additional diagnostic features at the species level.