Перші відомості про дискоміцети Національного природного парку "Синевир" - Зикова, М.О.; Джаган, В.В.; Дудка, І.О. (Український ботанічний журнал, 2016)
У результаті мікологічного обстеження НПП «Синевир»
у 2009, 2013 та 2014 рр. було виявлено 39 видів дискоміцетів, що належать до трьох класів (Leotiomycetes, Orbiliomycetes, Pezizomycetes), чотирьох порядків (Helotiales, Orbiliales, Pezizales, Rhytismatales), 11 родин та 26 родів відділу Ascomycota. Проаналізовано особливості видового
складу. Більшість видів дискоміцетів, які були знайдені
в НПП «Синевир», є звичайними для території України,
але також були виявлені рідкісні види, зокрема Ascobolus
foliicola, Lasiobelonium nidulum, Neodasyscypha cerina та
Rutstroemia petiolorum, відомі лише з поодиноких місцезнаходжень. Наведено список виявлених у НПП «Синевир» видів дискоміцетів із зазначенням субстрату, дати
збору та точного локалітету з особливою увагою до зібраних тут рідкісних представників. Подальші дослідження
цієї групи грибів можуть значно розширити наведений
список. В результате микологических исследований НПП «Синевир» в 2009, 2013 и 2014 гг. было обнаружено 39 видов
дискомицетов, которые принадлежат к трем классам
(Leotiomycetes, Orbiliomycetes, Pezizomycetes), четырем порядкам (Helotiales, Orbiliales, Pezizales, Rhytismatales), 11 семействам и 26 родам отдела Ascomycota.
Проанализированы особенности видового состава.
Большинство видов дискомицетов, которые были
найдены в НПП «Синевир», являются обычными для
территории Украины, но также были найдены и редкие виды – Ascobolus foliicola, Lasiobelonium nidulum,
Neodasyscypha cerina и Rutstroemia petiolorum, известные
лишь из единичных местонахождений. Приведен список выявленых в НПП «Синевир» видов дискомицетов
с указаним субстрата, даты сбора, точного локалитета с
особенным вниманием к собранным здесь редким представителям. Дальнейшие исследования на этой территории могут значительно расширить список видов данной
группы грибов. Information about discomycetes of Synevyr National Nature Park (the Ukrainian Carpathians) is given. These
fungi are represented there by 39 species, belonging to 26 genera, 11 families, 4 orders (Helotiales, Orbiliales, Pezizales,
Rhytismatales), and 3 classes (Leotiomycetes, Orbiliomycetes, Pezizomycetes) of Ascomycota. Most of the identified
discomycetes are common species in Ukraine; however, four of them (Ascobolus foliicola, Lasiobelonium nidulum,
Neodasyscypha cerina, Rutstroemia petiolorum) were known each from a single locality before our study. The article
includes a list of the recorded species with brief data about the locality, date of collection, substrate, habitats, IUCN
categories in some countries, and general distribution.