Домінанти угруповань та ценотаксономічне багатство рослинності схилів причорноморської частини басейну річки Інгулець - Красова, О.О.; Коршиков, І.І. (Український ботанічний журнал, 2016)
У складі природної рослинності схилових екотопів причорноморської частини басейну р. Інгулець виявлено 40 факультативних домінантів, які є основними ценозоутворювачами. Наведені результати кластерного аналізу подібності-відмінності рослинних формацій та ценоструктур з невизначеним синтаксономічним статусом. Ценоструктури з домінуванням Galatella villosa, Linum czernjajevii, Marrubium praecox, Pimpinella titanophila, Potentilla incana, Tanacetum millefolium, Ulmus minor пропонуємо розглядати як угруповання, в яких унаслідок флуктуацій спостерігається перевага чисельності та біомаси «другорядних» видів (субдомінантів і асектаторів) над «канонізованими» домінантами. Ценотаксономічне багатство природної рослинності схилів регіону, представлене в продромусі, складає 114 асоціацій, які належать до 33 формацій, 8 класів формацій, 3 типів рослинності. В составе естественной растительности склоновых экотопов причерноморской части бассейна р. Ингулец выявлены 40 факультивных доминантов, являющихся основными ценозообразователями. Приведены результаты кластерного анализа сходства-различия растительных формаций и ценоструктур с неопределённым синтаксономическим статусом. Ценоструктуры с доминированием Galatella villosa, Linum czernjajevii, Marrubium praecox, Pimpinella titanophila, Potentilla incana, Tanacetum millefolium, Ulmus minor предлагаем рассматривать как сообщества, в которых вследствие флуктуаций наблюдается преобладание численности и биомассы «второстепенных» видов (субдоминантов и асектаторов) над «канонизированными» доминантами. Ценотаксономическое богатство естественной растительности склонов региона, представленное в продромусе, составляет 114 ассоциаций, относящихся к 33 формациям, 8 классам формаций, 3 типам растительности. We revealed 40 facultative dominants which are main coenosis originators for natural vegetation of slope ecotopes in the Black Sea part of the Ingulets River catchment area. We provide results of cluster analysis for similaritydissimilarity of vegetation formations and coenostructures with uncertain syntaxonomic status. The coenostructures with dominance of Galatella villosa, Linum czernjajevii, Marrubium praecox, Pimpinella titanophila, Potentilla incana, Tanacetum millefolium, Ulmus minor are proposed to be considered as such communities where quantity and biomass of “secondary” species (subdominants and assectators) exceed those of “canonized” dominants due to fluctuations. The taxonomic richness of natural vegetation on slopes in this region is presented in prodromus; it consists of 114 associations related to 33 formations, 8 formation classes, 3 vegetation types.