Еколого-ценотичний аналіз трав’яних угруповань Аnthriscus sylvestris (Apiaceae) в умовах Лісової зони України - Пашкевич, Н.А.; Березніченко, Ю.Г. (Український ботанічний журнал, 2016)
Досліджено Аnthriscussylvestris за різних екологічних умов
у Лісовій зоні України в трав'яних угрупованнях з метою
з'ясування еколого-ценотичних особливостей та адаптаційного потенціалу виду. Встановлена фітоценотична
приуроченість виду на дослідженїй території, з'ясовано,
що А. sylvestris зростає у трав'яних рослинних угрупованнях трьох класів, шести союзів та 11 асоціацій. У складі
класу Plantaginetea majoris вид трапляється в угрупованнях асоціації Plantagini-Lolietum perennis союзу Polygonion
avicularis. У класі Artemisietea представлений в одному
союзі Arction lappae та двох асоціаціях Arctietum lappae й
Sambusetum ebuli. Найбільше ценотичне різноманіття
угруповань за участі виду характерно для класу GalioUrticetea в чотирьох його союзів (Aegopodion podagrariae,
Senecionion fluviatilis, Geo urbani-Alliarion petiolatae, Petasition hybridi) та семи асоціаціях. Застосована методика
синфітоіндикації за 10-ма екологічними факторами за
участі А. sylvestris, яка дозволила розрахувати екологічну
амплітуду угруповань. З'ясовано, що амплітуда більшості
показників вузька, окрім провідних факторів вологості і
аерації ґрунту, які відображують потенціальний діапазон
поширення. Anthriscus sylvestris исследован в различных экологических
условиях травянистых сообществ Лесной зоны Украины
с целью выяснения эколого-ценотических особенностей и адаптационного потенциала вида. Определена
фитоценотическая приуроченность вида на исследованной территории. Виявлено, что А. sylvestris растет
в травянистых растительных сообществах трех классов, шести союзов и 11 ассоциаций. В составе класса
Plantaginetea majoris вид встречается в сообществах ассоциации Plantagini-Lolietum perennis союза Polygonion
avicularis. В классе Artemisietea представлен в одном союзе Arction lappae и двух ассоциациях Arctietum lappae и
Sambusetum ebuli. Наилучшим образом вид представлен
в сообществах класса Galio-Urticetea, четырех его союзах (Aegopodion podagrariae, Senecionion fluviatilis, Geo
urbani-Alliarion petiolatae, Petasition hybridi) и семи ассоциациях. Использованная методика синфитоиндикации по 10 экологическим факторам сообществ с участием А. sylvestris позволила рассчитать экологическую
амплитуду сообществ. Установлено, что амплитуда
большинства показателей узкая, кроме ведущих факторов влажности и аэрации почвы, которые отражают
потенциальный диапазон распространения вида. Anthriscus sylvestris was studied under various environmental conditions of the Forest Zone in Ukraine in order to
determine ecological and coenotic features and adaptation potential of the species. Its phytocoenotic type within the study
area was established. Anthriscus sylvestris grows in herbaceous communities of two classes, 6 unions and 11 associations.
The speсies occurs in the communities of the class Plantaginetea majoris, union Polygonion avicularis, association
Plantagini-Lolietum perennis. Additionally, A. sylvestris is also represented in the class Artemisietea, union Arction lappae
and two associations, Arctietum lappae and Sambusetum ebuli. The highest coenotic diversity of the communities with
A. sylvestris is characteristic for the class Galio-Urticetea, its four unions (Aegopodion podagrariae, Senecionion fluviatilis,
Geo urbani-Alliarion petiolatae, Petasition hybridi) and seven associations. The amplitudes of 10 environmental factors
for the coenoses involving A. sylvestris were calculated using synphytoindication methods. The amplitude of the majority
of parameters is narrow, except for leading factors such as humidity and aeration of the soil, which reflects the potential
distribution range of A. sylvestris.