Особливості листка Pittosporum tobira (Pittosporaceae) за різних умов вирощування - Бойко, Л.І. (Український ботанічний журнал, 2016)
Наведені дані особливостей анатомо-морфологічної будови листка та вмісту пігментів у рослин виду Pittosporum
tobira за різних умов зростання. На поверхні листкової
пластинки виявлені трихоми двох типів: гіллясті розпростерто-двовершинні та негіллясті прості ниткоподібні.
Виявлено зростання щільності опушення на адаксіальній і абаксіальній поверхні листка в умовах промислового інтер'єру. Мікроморфологічне дослідження листкової
пластинки показало, що листки у рослин досліджуваного виду анізостоматичні. Продихи розташовані хаотично. Виявлено, що за умов промислового інтер'єру
товщина адаксіальної епідерми дещо зростає, тоді як
товщина абаксіальної епідерми та палісадної паренхіми зменшується (унаслідок зменшення кількості шарів
паренхіми та розмірів самих клітин). За результатами
досліджень пігментної системи встановлені кількісні
показники вмісту хлорофілів і каротиноїдів у листках
виду та їхні зміни за різних умов вирощування. Вміст
хлорофілу а у досліджуваних рослин, які знаходилися в
умовах промислового інтер'єру, зменшувався несуттєво. Відмічено значне збільшення кількості хлорофілу b
(188% до контролю). Ступінь опушення, кількість і розміри продихів, розміри клітин мезофілу та вміст фотосинтетичних пігментів є діагностичними ознаками для
оцінки адаптаційної здатності рослин за різних умов їх
утримання. В статье приведены данные об особенностях анатомо-морфологического строения листа и содержания
пигментов у растений вида Pittosporum tobira в различных
условиях произрастания. Показано наличие на поверхности листовой пластинки трихом двух типов: ветвистые
распростерто-двухвершинные и неветвистые простые
нитевидные. Выявлено увеличение степени опушенности на адаксиальной и абаксиальной поверхностях листа
в условиях промышленного интерьера. Микроморфологическое изучение листовой пластинки показало,
что листья у растений исследуемого вида анизостоматические. Устьица расположены хаотично. Выявлено,
что в условиях промышленного интерьера толщина
адаксиальной эпидермы незначительно увеличивается,
тогда как толщина абаксиальной эпидермы и палисадной паренхимы уменьшается (вследствие уменьшения
количества слоев паренхимы и размеров самих клеток).
По результатам исследований пигментной системы
установлены количественные показатели содержания
хлорофиллов и каратиноидов в листьях вида, а также
их изменения при различных условиях выращивания.
Содержание хлорофилла а у растений, выращиваемых
в условиях промышленного интерьера, снижалось не
существенно. Отмечено значительное увеличение количества хлорофилла b (188% к контролю). Степень
опушенности, количество и размеры устьиц, размеры
клеток мезофила, а также содержание фотосинтетических пигментов служат диагностическими признаками
при оценке адаптационных возможностей растений при
выращивании их в различных условиях. The article provides data on anatomical and morphological structure of the leaf blade of Pittosporum tobira.
Two types of trichomes on leaf surface are present: branched stretched double-peak and unbranched simple threadlike. Micromorphological study of leaf blade showed that leaves of this species are anisostomatic. Stomata are located
randomly. It was revealed that under industrial conditions thickness of an adaxial epiderma slightly increases whereas
thickness of an abaxial epiderma and palisade parenchyma decreases (owing to reduced number of parenchyma layers
and cell size). The research on pigmentary system in leaves of the species demonstrated content indices of chlorophyll
and carotenoids and their quantitative changes under various conditions of cultivation. The chlorophyll a content in
the plants, which are grown under industrial conditions, has slightly decreased, while the chlorophyll b content has
significantly increased (188% of control). The results of the research show that leaf tomentum amount, number and
size of stomata, size of mesophyll cells, and content of photosynthetic pigments are diagnostic features for assessment of
plants adaptation opportunities under various conditions of cultivation.